Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Afghanska samhället firar Nawrooz i Växjö

Växjö • Publicerad 23 mars 2023
Bild från årets firande.
Bild från årets firande.Foto: Privat

I lördags firade det afghanska samhället Nawrooz, på Kvarnhagskällan Restaurang i Växjö. Firandet hölls med stöd av Växjö kommun och i samarbete med Sensus och deltog gjorde ett stort antal afghaner och persisktalande. Firandet innehöll också många aktiviteter, som att hålla tal och aktiviteter för barn, men också musik, dans och det bjöds på mat och frukt.

Bild från årets firande.
Bild från årets firande.Foto: Privat

– Nawrooz är nyårshelgen och vårens välkomnande. Den hålls i Afghanistan och Iran och firas av andra grupper i världen. Det är ingen religiös högtid, utan den firas av alla oavsett vad man tror på. I Afghanistan är det den afghanska nyårshelgen. Det är också en gammal persisk tradition, mycket äldre än islam. Det är en tradition för afghaner och persisktalande. Människor brukade fira denna dag, där släktingar och familjer samlas för att fira och dansa tillsammans. I Afghanistan firas detta tillfälle vanligtvis från 30 till 40 dagar, under vilka besök utbyts mellan familj och släkt. Det finns också en stor festdag där mat tillagas och frukt serveras och äts bland annat vid detta tillfälle, säger Hussein Najafi, en av firandets arrangörer.

Bild från årets firande.
Bild från årets firande.Foto: Privat
Annons

Varför är ni sugen på att fira alla religiösa och traditionella högtider här i Växjö?

– Jag tycker att det är viktigt att fira våra traditionella dagar som firas i Afghanistan. Det är viktigt att vi varje år samlar det afghanska samhället för att fira dessa tillfällen på ett stort sätt för att föra dessa traditioner vidare till nya generationer, och introducera vara kultur till det svenska samhället.

Bild från årets firande.
Bild från årets firande.Foto: Privat

Jag ser de flesta av publiken idag bära traditionella kläder, särskilt barn. Vad är betydelsen av att bära traditionella kläder för er?

– Traditionella kläder är handsydda kläder. Den bärs för att visa traditionella afghanska kläder och afghansk kultur. Förutom att bära traditionella kläder är för att förstärka känslan av tillhörighet och lära barn att känna tillhörighet till de kulturer de kom ifrån. Säger arrangörerna, Hussein Najafi och Ahmed Mohajer.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons