Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Ahmad Al-Zoubi överlevde en dödsbåt nu driver Mekoexperten - ”Min mamma drunknade under resan”

Växjö • Publicerad 25 juli 2023
Ahmad Al-Zoubi.
Ahmad Al-Zoubi.Foto: Maha Nasser

Ahmad Al-Zoubi driver tillsammans med sin partner Mekoexperten AB, en bilverkstad och biltvättsföretag på Erik Norbergs väg i Växjö. Ahmad Al-Zoubi är mekaniker och kom till Sverige 2013 på flykt från kriget i Syrien. Men han betalade ett högt pris för det. Hans mor drunknade efter att båten som skulle ta dem till Europa sjönk. Ahmad, tillsammans med sina barn och sin fru, undkom döden. Nu strävar han efter att lyckas och fortsätta sitt liv i Sverige.

– Vi överlevde, men jag förlorade min mamma på resan. Före kriget i Syrien arbetade jag med bilbucklor. Jag jobbade i Syrien, Libanon och Libyen. Men kriget tvingade oss att lämna och priset för det var mycket högt, säger Ahmad Al-Zoubi.

Annons

Ahmad började med att starta en bilverkstad i Tingsryd. Men sedan gick han vidare och startade i Växjö istället. Han köpte en bilverkstad och biltvätt företag som heter Mekoexperten AB och köpte även franchisenamnet ”Mekopartner”.

– Jag sålde företaget och efter ett år eftersom mer pengar behövde investeras för att företaget skulle växa och jag hade inte råd då. Men jag fortsatte att arbeta i verkstaden som mekaniker. Efter ett år ville den nya ägaren sälja, och jag köpte. Att arbeta i Växjö är mycket bättre även om det finns konkurrenter. I Växjö finns det bättre tillväxtmöjligheter än någon annanstans. Jag investerade i franchisenamnet för företaget, ”Mekopartner”,säger Ahmad Al-Zoubi.

Rekommenderar du att arbeta och investera inom detta område?

– Jag rekommenderar att du studerar inom detta område eftersom det finns många jobbmöjligheter. Att driva bilverkstad är bra, men det tar tid att etablera och vinna kundernas förtroende. Dessutom kräver området ett stort kapital. Utrustningen som används vid bilreparationer är mycket dyr. Vi driver i dagsläget en bilverkstad samt en biltvätt. Vi har bevisat för oss själva att genom att tillhandahålla våra tjänster med hög kvalitet så har vi vunnit kundernas förtroende. Jag har för närvarande två anställda.

Vill du expandera?

– Jag vill expandera, men inte genom att öppna fler verkstäder. Men jag skulle vilja börja sälja bilar. Jag har för närvarande ett kontor och en lokal som rymmer många bilar. Inom en snar framtid kommer vi att starta det projektet.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons