Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Akette Moss håller konstutställning på italienska palatset

Växjö • Publicerad 29 april 2024
Akette Moss.
Akette Moss.Foto: Maha Nasser

I lördags hölls en konstutställning Akette Moss med titeln ”Breeze log” på Italienska palatset. Akette Moss kommer från Australien men bor sedan fem år tillbaka i Gässemåla. Hennes tar sig olika uttryck, bland annat skrivande, teckning, soltryck, ljud och performance. Kates texter är funderingar kring plats, miljö, minne och möte. Hennes tidigare utställningar och diktuppläsningar har visats såväl nationellt som internationellt. Hon har en Master of Fine Arts från University of British Columbia och arbetar för närvarande som konstlärare på Kronoberg Konstskola.

– Utställningen kallas ”Breeze log” och arbetet är att tänka igenom vinden som ett verb. Alltså något som är aktivt, dess effekt på kroppar och människor. Man ska också tänka på att det var väldigt viktigt för mig att anpassa mig till det här utrymmet i italienska Palatsets är en före detta mentalvårds inrättning. Så det är en utgångspunkt för arbetet, att tänka igenom vinden i många olika former. En stor del av det jag gör är att skriva. Jag började skriva en logg, typ bara att idissla och tänka igenom dessa saker, men inte bara det här utrymmet, utan min egen personliga historia från Australien, där jag kommer ifrån. Jag jobbar med att rita och skriva och jag har även en del annat forskningsmaterial från Australien, säger Akette Moss.

Annons

Vad tycker du om Växjö som konststad och tror du att den har bra möjligheter konstnärliga människor?

– Det finns många artister som jobbar i området och det var trevligt att komma till staden för att göra den här showen. Jag driver också ett program som heter landing thoughts, genom Kronoberg Konstskola, och tanken med att landa tankar var att ta med artister till Växjö och föra olika samtal.

Vad betyder konst för dig?

– För mig tror jag att det är ett sätt att sakta ner och bearbeta världen i en annan takt, men också att svara på världen.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons