Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Äldre fick fingerskada – tvingades amputera

Växjö • Publicerad 19 januari 2022
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: JOHANNA LUNDBERG

En äldre person, som uppsökte vården för sin skadade tumme, fick inte korrekt vård och till slut tvingades patienten amputera fingret. Region Kronoberg har nu anmält vårdmissen till Inspektionen för vård och omsorg enligt Lex Maria.

Det var i samband med ett fall i hemmet som personen drog sin tumme ur led och fick ett sår in i leden. Dagen efter kontaktades vårdcentralen och patienten fick tid samma dag.

Annons

Efter läkarundersökningen skickades patienten på remiss till akuten. Röntgenbilderna konstaterade att tummen var ur led och detta rättades till i lokalbedövning. Såret rengjordes därefter men leden spolades inte.

Patienten fick med sig antibiotika men trots detta blev det en svår infektion som åtgärdades med ledspolning vid en kontroll tre dagar senare.

Trots upprepade spolningar fick infektionen fäste i benet och till slut behövde drygt halva tummen amputeras.

Region Kronoberg konstaterar i sin anmälan till Ivo att risken för infektion kunde ha minskat om leden spolats vid det första vårdbesöket.

För att det inträffade inte ska kunna upprepas har kliniken sett över sina rutiner och vidtagit förebyggande åtgärder i form av utbildningsinsatser, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Här saknas innehåll

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons