GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. العربية

Algblomning i sjön – kommunen avråder från bad

Arkivbild.
Arkivbild.
Foto: Olof Elfverson, Smålandsposten

I veckan upptäckte förbipasserande att vattnet vid Södra Bergundasjön var väldigt grönt. När kommunen var på plats i tisdags konstaterades att det rörde sig om pollen. Men nu har kommunens satellittjänst signalerat att algblomning kan förekomma i sjön. Tills vidare avråder därför kommunen från bad i sjön.

”Vi avråder från bad speciellt för barn och hundar. Rådet gäller tills att vattnet är klart igen och de blågröna algerna inte syns. Har du badat, skölj noga med vatten och torka dig ren”, skriver kommunen.

De senaste dagarnas fina väder har lett till algblomning. Vid algblomning blir ytvattnet grumligt och ändrar färg till olika nyanser av blågrönt eller brunt. Algerna kan vara farliga att både få i sig och få på huden. Små barn och husdjur är extra känsliga, skriver kommunen.