Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Algblomning i sjön – kommunen avråder från bad

Växjö • Publicerad 4 juni 2021
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Olof Elfverson, Smålandsposten

I veckan upptäckte förbipasserande att vattnet vid Södra Bergundasjön var väldigt grönt. När kommunen var på plats i tisdags konstaterades att det rörde sig om pollen. Men nu har kommunens satellittjänst signalerat att algblomning kan förekomma i sjön. Tills vidare avråder därför kommunen från bad i sjön.

”Vi avråder från bad speciellt för barn och hundar. Rådet gäller tills att vattnet är klart igen och de blågröna algerna inte syns. Har du badat, skölj noga med vatten och torka dig ren”, skriver kommunen.

De senaste dagarnas fina väder har lett till algblomning. Vid algblomning blir ytvattnet grumligt och ändrar färg till olika nyanser av blågrönt eller brunt. Algerna kan vara farliga att både få i sig och få på huden. Små barn och husdjur är extra känsliga, skriver kommunen.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons