Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Amaar Al-Sundook är röntgeningenjör på sjukhuset – driver eget företag efter jobbet

Växjö • Publicerad 14 juni 2024
Amaar Al-Sundook.
Amaar Al-Sundook.Foto: Maha Nasser

Amaar Al-Sundook arbetar som röntgeningenjör på Centrallasarettet Växjö, och efter jobbet jobbar han några timmar på sitt företag Växjö Vitvaruservice AB, där han åker hem till kunder för att reparera vitvaror och hushållsmaskiner.

– Växjö Vitvaruservice AB är ett nytt reparationsföretag där jag jobbar deltid med att reparera vitvaror och hushållsapparater, såsom kylskåp, diskmaskiner och tvättmaskiner. Jag brukar jobba efter att mitt ordinarie jobb på sjukhuset är slut, eftersom det är bara jag som sköter företaget för tillfället, men i framtiden är det möjligt att jag kommer att anställa en tekniker, säger Amaar Al-Sundook, företagets ägare.

Annons

Amaar Al-Sundook kom till Sverige 2001 vid 17 års ålder och fick sin utbildning i Sverige. Han läste elprogrammet på gymnasiet och specialiserade sig sedan till elektroteknikingenjör med inriktning mot elkraft på Linnéuniversitetet i Växjö. Men Amaar hade svårt att få jobb, så han tvingades arbeta som elmontör och tekniker innan han investerade i sitt eget företag.

– Jag hade svårt att hitta en jobbmöjlighet trots att det fanns många annonser ute, och jag blev desperat och frustrerad, så jag fick idén om att starta ett eget projekt och jobba som serviceingenjör. Jag sökte jobb på många företag i nästan hela Sverige och genomförde många anställningsintervjuer, men jag fick ingen jobbmöjlighet. I en av intervjuerna sa en av cheferna till mig: ”Jag skiter i vad du har läst på universitetet, men om jag tycker om dig så kommer jag att anställa dig.” Det här var det mest frustrerande jag någonsin hört. Så jag jobbade som elmontör och sedan servicetekniker i fem år, och efter det bestämde jag mig för att öppna ett eget företag. Det första företaget jag grundade 2017 hette Växjö EL & IT, men jag lade ner och etablerade Växjö Vitvaruservice AB istället.

Vad rekommenderar du akademiker och arbetssökande?

– Jag råder dig att inte ge upp. Knacka på alla dörrar! Gå själv till de företag och arbetsplatser där du vill arbeta, träffa tjänstemännen, presentera dig och förklara för dem varför du är intresserad av att arbeta hos dem. Skriv inte bara mejl. När du känner att alla dörrar har stängts i ditt ansikte, tänk på att skapa din egen möjlighet och börja investera i ditt eget projekt.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons