Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Anna Tenje (M) om nya ministerjobbet: ”Inte ett enkelt beslut”

Anna Tenje (M) lämnar Växjöpolitiken och rollen som kommunstyrelsens ordförande för att bli äldre- och socialförsäkringsminister i regeringen. Mosaik har träffat den nya ministern på plats i Stockholm.
– Jag blev väldigt tagen av situationen och stunden, säger Tenje om frågan från nya statsministern Ulf Kristersson.
Växjö • Publicerad 23 oktober 2022

Här saknas innehåll

De senaste fem åren har Sverige haft en minister från Växjö. Nu står det klart att det även i fortsättningen blir en Växjöpolitiker i regeringskansliet. Tomas Eneroth (S) var infrastrukturminister mellan åren 2017 och 2022 men när det nu har blivit maktskifte heter ministern från Växjö Anna Tenje (M) som är ny äldre- och socialförsäkringsminister i regeringen som består av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Det blev en hektisk tisdag för Anna Tenje. Hon presenterades tillsammans med övriga statsråd i samband med den nya statsministern Ulf Kristerssons regeringsförklaring och sedan följde pressträffar, skifteskonselj på slottet med H.M. Konungen, H.K.H. Kronprinsessan, talmannen och den nya regeringen, samt regeringssammanträden. Mosaik träffade Växjös nya minister under onsdagsmorgonen.

Annons

– Det känns fantastiskt roligt och väldigt omtumlande. Jag har liknat gårdagen med att man åker torktumlare i några timmar och så kommer man ut och vet inte riktigt var man är. Men det var en fantastiskt dag och det känns stort, omtumlande, hedrande och väldigt viktigt, säger Anna Tenje.

Växjöpolitikern Anna Tenje (M) är ny äldre- och socialförsäkringsminister i regeringen.
Växjöpolitikern Anna Tenje (M) är ny äldre- och socialförsäkringsminister i regeringen.Foto: Oscar Appelgren

Varför tackade du ja till ministerposten?

– Det var inte ett enkelt beslut kan jag säga. Jag har älskat att vara kommunpolitiker i Växjö och mitt hjärta bankar verkligen för Växjö. Men samtidigt, när man får en sådan här möjlighet och chans landade jag till slut i att min familj är redo och står bakom mig till hundra procent, jag har fantastiska vänner i och utanför Moderaterna som stöttar mig och får jag den här chansen känner jag att då får jag inte missa den.

Anna Tenje har sedan 2017 har varit kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun, en post som hon nu lämnar. Hon kommer dock inte att lämna Växjö utan är och förblir Växjöbo. Tenje berättar för Mosaik att hon fick frågan om att bli minister i Ulf Kristerssons nya regering förra veckan.

– Man blir väldigt chockad och man landar inte i det först utan det är lite en overklig fråga såklart. Samtidigt har jag tänkt tanken, det har jag definitivt gjort, och resonerat för och emot. Så helt out of the blue var det inte. När man är andre vice ordförande, har varit aktiv så länge som jag och dessutom har ett gott renommé i kommunpolitiken så är det klart att man figurerar i de kretsarna. Men jag blev ändå väldigt tagen av situationen och stunden.

Sveriges nya regering som består av politiker från Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Här står det på Lejonbacken vid slottet i centrala Stockholm med riksdagshuset i bakgrunden.
Sveriges nya regering som består av politiker från Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Här står det på Lejonbacken vid slottet i centrala Stockholm med riksdagshuset i bakgrunden.Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

Ni backade i det kommunala valet i Växjö och det kan bli maktskifte i kommunen. Har det spelat roll när du tackade ja till ministerposten?

– Det är svårt att fundera över men om det hade blivit opposition för oss hemma, som det kanske blir, hade jag gått all in i den rollen. Jag älskar att bedriva politik och förändra och då hade jag gjort det bästa utifrån Växjös perspektiv då också. Jag tror mer att det är grejen att man en gång i livet kanske får den här förfrågan och att man ändå tar chansen. För mig är det inte opposition eller majoritet som spelar roll. Jag har ett fantastiskt gäng i Växjö, med Pernilla Tornéus nu i spetsen, som är väl förberedda att ta över ledarskapet, säger Anna Tenje som även lyfter upp namn som Anton Olsson, Ulf Hedin och Sofia Stynsberg.

Anna Tenje, som har arbetat länge i kommunpolitiken och i SKR blir äldre- och socialförsäkringsminister och kommer ha hand om frågor som rör äldre, pensionerna och socialförsäkringar. Antalet äldre i Sverige blir allt fler och lever längre och Tenje vill bland annat uppmuntra och skapa möjligheter för fler äldre att jobba längre. Det handlar om en kombination av arbetslinjen, att se till äldres kompetens och stora erfarenheter, sänkta skatter och att göra det mer förmånligt att vara äldre och kunna fortsätta arbeta.

– Jag är ingen expert på socialförsäkringssystemet eller pensionssystemet men jag har inte svårt att lära mig och är väldigt intresserad. Erfarenheten från det kommunala och den praktiska politiken och att jobba nära medborgarna är en fördel och de övriga delarna tror jag att jag har en stor förmåga att lära mig.

Regeringen som består av M, KD och L har samarbete med SD är överens om att försöka motarbeta långtidssjukskrivningarna och ha fokus på rehabilitering. Anna Tenje lyfter också upp att partierna vill se en bred pensionsuppgörelse och bjuder in alla partier för att diskutera för en långsiktig och hållbar säkring och tryggande av pensionerna.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons