1. Svenska
  2. العربية

Anställd fick 177-gradig olja över sig – nu straffas restaurangkedjan

Växjö • Publicerad 11 januari 2023
Oljans temperatur var cirka 177 grader när olyckan inträffade. Bilden har inget med den aktuella händelsen att göra.
Oljans temperatur var cirka 177 grader när olyckan inträffade. Bilden har inget med den aktuella händelsen att göra.Foto: Tommy Svensson

I slutet av januari förra året inträffade en olycka på en snabbmatsrestaurang i Växjö. En anställd fick 177-gradig olja på sin fot och tvingades genomgå en hudtransplantation efter händelsen.

Det var när den anställde skulle fritera kyckling i ett av fritösens bad som olyckan inträffade. I det andra badet gjordes en expressfiltrering, där oljan töms ner i en balja för att renas och sedan pumpas upp igen.

Vid det aktuella tillfället ska det ha varit för mycket olja i badet vilket ledde till att baljan svämmade över och den heta oljan forsade över arbetstagarens fot.

Nu ska restaurangkedjan betala en företagsbot på 200 000 kronor för arbetsmiljöbrott. Enligt beslutet har företaget brustit i sitt systematiska arbetsmiljöarbete genom att låta arbetstagarna använda fritösen utan att det löpande underhållet av maskinen har skötts. Vid en service av maskinen efter olyckan har det framkommit att fritösens filterbalja var behäftade med slitage på hjul och plåtar samt att en givare var feljusterad. Det har medfört att fritösen har överfyllts med olja och oljan har svämmat över.

Enligt strafföreläggandet hade olyckan sannolikt inte inträffat om företaget haft fungerande rutiner för löpande underhåll av fritösen.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.