Annons
  1. Svenska
  2. العربية

App ska göra det enklare att introduceras i det svenska samhället

Växjö • Publicerad 9 september 2020
Foto: Nadia Hagberg

Förvaltningen för arbete och välfärd har tillsammans med företaget Atwrk tagit fram ett digitalt verktyg som ska ge utrikesfödda tillgång till kunskap om hur det funkar på svensk bostads- och arbetsmarknad. Det är en app där personer som är nya i Sverige kan testa sina kunskaper i bland annat frågor kring arbetsmarknaden, träna på hur det fungerar med tider, kollegor, möten samt vilka rättigheter och skyldigheter det finns på en svensk arbetsplats.

– Appen är ett bra komplement till annan utbildning och praktisk träning. Den påminner om appar som finns till hjälp för den som ska ta körkort eller jägarexamen. Här finns allt ifrån goda råd om hur det funkar på arbetsplatsen eller i soprummet, till viktig information om värderingar kring jämställdhet och jobb, säger Oliver Rosengren (M), kommunalråd och ordförande i nämnden för arbete och välfärd.

Annons

I sin internbudget har nämnden för arbete och välfärd beslutat att utveckla en ny Sverigeintroduktion där där samhällsorienteringen kompletteras med ett digitalt verktyg, som efter upphandling alltså är Atwrks app.

– Det är svårt att förstå hur det funkar på jobbet både för unga och de som kommer från ett annat land när de gör entré i arbetslivet. Det ska vara lätt att göra rätt, därför har vi utvecklat en app som fångar upp de viktigaste frågorna som efterfrågas på arbetsmarknaden. En bra första kontakt med arbetslivet påverkar resten av yrkeslivet, säger Jan Elofsson, vd på Atwrk.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons