Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Araby folkfest främjar integration och ger folk en möjlighet att uttrycka våra olika kulturer

Växjö • Publicerad 29 maj 2024
Clownshow.
Clownshow.Foto: Maha Nasser

I lördags arrangerade Araby Park Arena och Tallgården Araby folkfest i Växjö. Festivalen återvände och förde med sig mycket glädje. Araby folkfest är en av de viktigaste festivalerna som hålls i Växjö, eftersom den spelar en positiv roll för integrationen. Detta genom att visa och lyfta fram de olika kulturer som idag lever sida vid sida i det svenska samhället. Årets festival innehöll många lekar, familjeaktiviteter, Idrott, musik, dans och en clownshow. Utöver det fanns det mat från olika kulturer.

– Vi bjuder in hela Växjö till en stor familjefest. Vi tycker att den här stadsdelen är så vacker och har så mycket kultur. Det vill vi visa även de som inte bor här. Min bild är att det är väldigt viktigt för alla har inte varit i Araby och tyvärr har man en bild som kanske inte alltid stämmer. Kommer man hit och ser hur mycket värme som kommer från alla människorna så tror jag att kan göra en stor skillnad för Arabys image, säger Malin Richardson, enhetschef på Araby park arena.

Araby folkfest 2024.
Araby folkfest 2024.Foto: Maha Nasser
Annons

Tallgården firade också festivalen från klockan två till klockan sex på kvällen, under den tiden bjöds det på en hel del aktiviteter. Bland annat livemusik, karaoke och sagostund för barnen i biblioteket.

– Utomhus har vi hoppborgen och så finns det fler aktiviteter på Araby park arena. Det är ju väldigt trevligt. Det är ju kul att folk kommer ut och socialiserar lite, att det händer någonting i området, säger Robin Rasmusson, handledare på Tallgården.

Maten spelade en stor roll under festivalen. Besökarna kände sig som att de rest ett helt varv runt jordklotet. Det serverades olika mat från olika kulturer. Bland annat bjöd Shereen Ghazzawi, Batoul Alamir och Maha Ibrahim på arabisk mat.

– Idag har vi bland annat dolma, tabbouleh, musakhan, kibbeh nayeh och till efterrätt vi har Harissa som är väldigt känt i vårt land. Utöver det deltar jag med Araby Park Arena och vi har många olika aktiviteter för barn. Bland annat ansiktsmålning och ritning på golvet. Araby folkfest är mycket viktig för oss, eftersom den får oss att känna samhörighet. Folkfesten kan vara den enda festivalen i Växjö med ett utlopp för att uttrycka oss själva och vår kultur. Den får oss att känna att vi är en del av denna gemenskap, säger Shereen Ghazzawi, en av festivalens deltagare.

Som Shereen sa ger Araby folkfest en möjlighet för människor som tillhör olika kulturer att uttrycka sina talanger och visa de olika kulturer de kommer ifrån, genom att tillhandahålla mat, musik, dans, etc.

Araby folkfest 2024.
Araby folkfest 2024.Foto: Maha Nasser

– Sensus deltar idag med olika aktiviteter. Bland annat har vi en barnteater där gruppen Växjöstjänor deltar med sång och dans. Vi deltar gärna i Araby folkfest eftersom den här regionen inkluderar har invandrare och den här festivalen ger dem en möjlighet att uttrycka sig själva, säger Maha Ibrahim, aktivitetsledare på Sensus.

Araby Folkfest lyckas föra samman människor från olika bakgrunder och kulturer. Det ger festivalen ett slags upphöjt syfte, särskilt eftersom den hålls i just Araby, ett område som är förknippat med brott.

– Jag tror att vi precis åstadkommit den finaste dagen på hela året och det är så kul att det händer varje år. Folkfesten kommer alltid att samla folk från alla möjliga platser, men det bästa är att här finns det redan allting. Här kan du få äta mat från flera olika länder, du kommer få höra musik och dans på scen från all världens håll och kanter. Det blir en gememskap i Araby så blir det så gemenskap som håller sig i resten av året. Det är det bästa med den här festivalen. Ett annat stort plus är att festivalen tar medierna till Araby i ett syfte som inte innefattar brottslighet och stök, säger festens värd Amir Alvaric.

Folkfesten förenade människor och spred glädje. När man gick runt där kunde man se lycka i ansiktena på de närvarande. Därför frågade vi några av deltagarna om deras åsikter om Folkfesten.

– Detta är en mycket livlig och viktig festival eftersom det samlar alla grupper och spektrum av samhället. De träffas och lyssnar på samma musik och deltar i samma aktiviteter. Folkfesten visar den positiva och ljusa sidan av regionen och visar att invånarna i Araby är goda medborgare som bidrar till samhället på ett positivt sätt, säger Khaled Mohamed Deeb, var på festivalen med sin familj

– Det är första gången för mig här på Araby Folkfest. Jag tycker det är riktigt underbart. Jag tror att den här folkfesten kommer att förbättra bilden av Araby bland dem som tycker att Araby är ett dåligt område. Området är förtryckt. Många tänker på droger och brott när man hör Araby. Men det stämmer inte, det finns många positiva människor i området som kan ta skada av att området klassas som farligt. Folk som bor här känner att de konstant måste bevisa motsatsen, säger Mansoor Mustafa, som var på plats med sina barn.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons