Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Artister från länet i upprop: Uteslut Israel från Eurovision

Växjö • Publicerad 31 januari 2024
Niklas Stenemo.
Niklas Stenemo.Foto: Calle Rydqvist

Över 1000 svenska artister kräver i ett upprop att Israel ska uteslutas från Eurovision Song Contest 2024 på grund av landets agerande i Gaza. Artisterna anklagar den europeiska radio- och tv-unionen EBU för dubbelmoral, då Ryssland tidigare uteslutits ur tävlingen på grund av kriget i Ukraina.

”Det som sker i Gaza är en humanitär katastrof och den Internationella domstolen i Haag har nyligen beslutat att gå vidare med processen där Israel anklagas för brott mot folkmordskonventionen. Trots detta avser den europeiska radio- och tv-unionen EBU att tillåta Israels medverkan i Eurovision song contest 2024” står det bland annat i uppropet.

Annons

Flera av artisterna som skrivit under uppropet som finns på Aftonbladet Debatt är från Kronoberg, däribland Adrijana som varit med i Melodifestivalen, Sannah Sae som släppt flera låtar och Niklas Stenemo som är med i Kite och tidigare var med i Melody Club.

Artisterna vädjar till EBU att utesluta Israel från Eurovision song contest som i år hålls i Malmö. Artisterna menar att om man tillåter Israel att delta underminerar man tävlingens andemening och hela public service-uppdraget samt skickar signalen att att regeringar kan begå krigsbrott utan konsekvenser.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons