Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Åskar Lilja lyfter fram lokala konstnärer

Växjö • Publicerad 27 februari 2024
Åskar Lilja.
Åskar Lilja.Foto: Maha Nasser

Åskar Lilja återvände till platsen där han började sin resa som bildkonstnär i Uffes Källare och höll sin första utställning. Han har öppnat Kaross galleri för lokala konstnärer och gav dem möjlighet att visa sina konstverk under korta perioder. Enligt Åskar Lilja är Uffes källare en plats med en kulturell och historisk dimension i Växjö.

– Det ett hyfsat nystartat galleri i Uffes källare. Uffes källare är en klassisk kulturplats i Växjö. Här har det varit många konserter genom åren och väldigt många olika, roliga kulturevenemang. Uffe själv startade som keramiker en gång i tiden. Då höll han till i detta rummet. Sen blev det en skivaffär och sen blev det ett konsertställe. För 20 år sedan så startade han upp ett galleri också. På dörren här ute så finns det en skylt där det står galleri och den gjorde jag till Uffe för 22 år sedan. Nu är jag tillbaka på platsen där allting började och där jag själv faktiskt hade min första utställning för 20 år sedan, säger Åskar Lilja, konstnär och galleriets nuvarande ägare.

Annons

Eftersom det inte finns många utställningar som tillåter unga, nya lokala konstnärer att visa sina konstverk så tänkte Åskar ge lokala konstnärer en möjlighet att lyfta fram sin konst.

– Det finns inte riktigt någon plats för lokala konstnärer, de har inte riktigt haft någon yta att ställa ut på tidigare. Jag kör väldigt korta utställningar och nästan alla som ställer ut har en koppling till Växjö på något sätt. Växjö är en kulturstad skulle jag säga. Men de senaste åren har det varit lite snålt. Folk har kanske inte riktigt börjat köpa konst, det är vanligare i större städer. Stockholm funkar på ett annat sätt och i Malmö och Göteborg likaså, men Växjö? Visst, det finns konstintresserade människor, men det finns inte så många som har för vana att gå på utställningar och köpa konst. Så den vanan försöker jag skapa även här.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons