Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Asrar Semender: Alla som tittar på mina målningar känner den lycka som jag reflekterar genom att måla

Asrar Semender till Mosaik:
– Jag är konstnär, författare och konstkritiker. Jag har två böcker som har kommit ut på arabiska, och nu tänker jag översätta dem till svenska.
– Jag har deltagit i flera arabiska konstutställningar i olika länder. Jag hoppas få uppmärksamhet från de behöriga myndigheter som håller konstutställningar i Sverige, och att jag kommer att bli inbjuden att delta i dem och visa mina målningar.
Växjö • Publicerad 17 november 2022
Konstnären och författaren Asrar Semender.
Konstnären och författaren Asrar Semender.Foto: Privat

Asrar Semender är bildkonstnär och författare inom konstområdet. Semender lämnade sitt ursprungliga hemland Irak med sin familj på grund av situationen i Irak och de trakasserier han utsattes för som konstnär. Därför bestämde sig Asrar för att lämna Irak och åkte först till Holland och sedan till Sverige 2008. Asrar fick sin utbildning i Irak, där han specialiserade sig på maskiner, utrustning och biltillverkning, och tog även en kandidatexamen i konst. Semender fortsatte också sina studier efter att han flyttat till Sverige och reste till Egypten för att avsluta sin masterstudie i konst 2017. Han har också doktorerat. Semender har deltagit i flera arabiska utställningar, bland annat i Egypten, Libyen, Marocko, Tunisien, Irak och Syrien. Dessutom har han skrivit två böcker inom området konst och moderna tekniska tekniker, på arabiska. För närvarande arbetar han som konstlärare och konstkritiker.

– Anledningen till att jag flyttade till Sverige är min kärlek till Sverige och dess människor. Dessutom finns det möjligheter för en att lära sig och utvecklas. Jag stod förvisso inför en svårighet som alla de som kommer till ett nytt land, och svårigheten ligger förstås i det nya språket, som är det första hindret som står inför nykomlingen i något nytt land och måste övervinnas för att integreras och få en jobbmöjlighet. Det var det jag fokuserade på i början, eftersom jag studerade alla stadier av att lära mig språket. Den andra svårigheten som en nykomling i Sverige kan möta i synnerhet är svårigheten att få vänner, och anledningen är rädslan för invandrare. Det är skillnaden i kulturer, säger Asrar Semender.

Annons

Utöver sitt arbete som konstnär arbetade Asrar i Irak som professor. Dessutom hade han ett eget företag för aluminium och glasbruk. Han har arbetat i Sverige som bildlärare sedan 2015.

– Jag arbetar med manuella arbeten som att snickra, rita och färglägga. Utöver det har jag nyligen skrivit två böcker inom området konst och moderna tekniska tekniker, bland annat boken Virtuell verklighet inom vetenskap och konst och en annan bok med titeln Blandningen av arkitektonisk konstruktion med digital teknik och nanoteknik i samtida konst, som båda har publicerats på arabiska. Dessutom arbetar jag som konstkritiker för konstverk, säger Asrar Semender.

Vad försöker du reflektera genom dina målningar?

– Först och främst, för att måla måste jag vara på gott humör. Jag försöker alltid blanda idéer och komma på nya idéer som kan förkroppsligas på tavlorna. För det andra speglar konstverket eller målningen främst det psykologiska tillstånd som konstnären lever i, och den miljö han lever i. Konst för mig är ett uttryck för känslorna i mig. Att teckna får mig att känna mig lycklig, eftersom jag återspeglar det tillstånd av lycka jag lever i målningarna jag ritar. Som alla som tittar på mina tavlor känner den lyckan som jag hade när jag målade tavlan. Folk har roligt när de tittar på mina tavlor. Och när jag ser det känner jag att jag har uppnått mitt mål med att teckna, vilket är att glädja människor genom att teckna. Jag har sålt många tavlor och skänkt några. Min fru behåller också några.

Har du haft konstutställningar i Sverige eller utomlands?

– Jag hade inte möjlighet att delta i utställningar i Växjö eller Sverige, och anledningen är bristen på relationer. Men jag har deltagit i många arabiska utställningar, som Egypten, Libyen, Marocko, Tunisien, Irak och Syrien. Jag är för närvarande chef för ett konstforum. Jag hoppas få uppmärksamhet från de behöriga myndigheter som håller konstutställningar i Sverige, och att jag kommer att bli inbjuden att delta i dem och visa mina målningar.

När det gäller skrivande och författarskap, finns det andra böcker du för närvarande skriver, och kommer du att fortsätta skriva inom det konstnärliga området, eller tänker du skriva om andra ämnen?

– Jag är konstnär, författare och konstkritiker, och därför kommer jag att fortsätta skriva inom konstområdet. Jag är skriver just nu en bok som handlar om "Moderna tekniker som används i konst". Jag tänker också översätta mina två böcker som publicerats på arabiska till svenska.

Har livet i Sverige hjälpt dig att utvecklas i konstnärliga och andra aspekter?

– Ja, för det första hade jag möjlighet att slutföra mina master- och doktorandstudier i Egypten. Jag fick också möjlighet att skriva inom det konstnärliga området och arbeta som lärare i konst. Å andra sidan, att ägna tid åt arbete för att förbättra den ekonomiska situationen gör det svårt för någon konstnär att ägna sig åt konstnärligt arbete. När det kommer till marknadsföringen av mina målningar spelar det geografiska området du bor i, det spel inte längre någon roll, eftersom sociala medier har gjort världen till en liten by.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons