Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Autistisk pojke ska inte ha fått följa med på skolresa - kommunen utreds

Växjö • Publicerad 23 mars 2023
Växjö kommunhus.
Växjö kommunhus.Foto: JONAS LJUNGDAHL

En skola i Växjö kommun skulle åka på skolresa till fjällen. Nu har föräldrarna till en autistisk pojke anmält skolan till DO (Diskrimineringsombudsmannen) då han inte ska ha fått följa med på resan.

Pojken ska till en början ha anmält sig och fått en bekräftad plats på resan. Men några veckor efter anmälan så ska önskemål om vem man vill bo med under resan ha begärts in. Då pojken enligt anmälan inte har några vänner så ska föräldrarna ha berättat om sonens situation med autism och utanförskap och frågat om han ”istället kunde få hoppa in i ett ”snällt” gäng när boendet börjat ta form”.

Annons

Ett par veckor senare ska föräldrarna enligt anmälan ha fått besked att pojken inte längre får följa med på resan med anledning av att man inte kan tvinga andra elever att bo med honom.

Nu har DO startat en utredning som syftar till att ta reda på huruvida skolan och kommunen i det här fallet har följt diskrimineringslagen. Ett batteri med frågor om händelsen har skickats till kommunen som väntas inkomma med ett svar till DO senast den 12 april.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons