Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Azal Saheb valde att bevisa motsatsen – utbildade sig och skaffa jobb

Azal Hasan Saheb till Mosaik:
– När jag kom till Sverige var det några som sa till mig att det inte var någon idé att studera eftersom det inte fanns något arbete för invandrare.
– Sveriges verkliga kris idag med invandrare är bristen på integration, och om vi vill integrera oss bättre måste vi sluta säga "vi och dem"
Växjö • Publicerad 24 maj 2023
Azal Hasan Saheb.
Azal Hasan Saheb.

Azal Hasan Saheb kom till Sverige 2007 efter att han hotats till livet i sitt land på grund av sitt tidigare arbete inom den statliga sektorn. Idag arbetar Azal som systemutvecklare. Han är en av dem som arbetar inom sitt specialområde i Sverige, även om några av de som tidigare har kommit till Sverige sa till honom att det inte var någon mening med att studera eftersom det inte fanns några jobbmöjligheter för invandrare. Han bestämde sig för att bevisa motsatsen och har fått jobb.

– Jag studerade datavetenskap och läste sedan programvaruteknik i två år och arbetade i det irakiska kommunikationsministeriet som systemutvecklare. Jag var lycklig i mitt arbete och mitt liv tills kriget bröt ut i Irak. Då förändrades allt. Bara för att jag arbetade på en statlig avdelning blev jag anklagad för att vara en anhängare av den tidigare regimen. Så jag var tvungen att byta arbetsplats och arbeta i den privata sektorn. Jag kom dock inte undan anklagelserna och mitt liv blev i fara. Jag blev hotad till livet så jag bestämde mig för att emigrera och eftersom jag talar engelska och franska och jag har många vänner i Kanada, trodde jag att Kanada skulle vara det bästa landet att flytta till, säger Azal Saheb.

Annons

Varför ändrade du dig och invandrade till Sverige istället?

– Jag kom till Sverige 2007 och såg det först bara som ett stopp. Jag kom hit efter en fyra månader lång resa. Anledningen till att jag valde att stanna i Sverige och inte fortsatte resan till Kanada var att en svensk person hjälpte oss och gav oss förnödenheter för att sova, som filtar och kuddar. Jag tackade honom men han sa: "Tacka mig inte!" och "Folk till folk". Denna fras som fick mig att välja att stanna i Sverige, och jag älskar Sverige och svenskarna. För jag kände mig välkommen.

Efter att ha fått uppehållstillstånd flyttade Azal till Växjö, eftersom han ville studera mjukvaruteknik vid universitetet i Växjö. Han började läsa utbildningen och slutade i etableringsprogrammet för att studera med CSN-lån.

– Bland det som utmärker mig är att jag tar saker på allvar. Även om vissa sa till mig att jag inte borde vara trött eller anstränga mig för att studera eftersom det inte finns några jobbmöjligheter för dem som kommer till Sverige, så bestämde jag mig för att ändra detta intryck och bevisa motsatsen för dem. Efter avslutade universitetsstudier gick jag en utbildning som heter Biolog Design. Även om kursen inte var relaterad till biologi handlade den om hur man presenterar sig på arbetsmarknaden. Jag hade många kollegor som inte tog den här kursen på allvar och därför inte hade någon nytta av den. Men jag tillämpade det jag lärt mig till fullo och därmed fick jag den jobbmöjlighet jag ville ha och den lön jag ville ha också. Jag arbetade på ett företag i tio år, och nu fick jag ett erbjudande från ett annat företag med högre lön, säger Azal Saheb.

Vad ska man göra för att få en jobbmöjlighet inom sitt område?

– Det finns många jobbmöjligheter i Sverige och det är bra löner. Men du måste söka efter det. Jag råder alla att läsa boken "Arbetsliv", som finns på flera språk. Gå en utbildning inom ditt område om du studerat utanför Sverige, eller ändra din examen. Det är många kompetenser som går förlorade för arbetsgivarna och man måste visa upp det lite. Arbetsgivare måste testa folk som söker jobb och sluta döma folk efter vad man hör eller efter kulturen de kommer ifrån.

Vad bör de som kommer till Sverige göra enligt din åsikt för att integreras bättre?

– Om vi vill integrera bättre måste vi alla sluta säga "vi och dem". Vi säger bara "vi!". För så länge det finns "vi och dem" finns ingen integration. Integrationsprocessen är ett delat ansvar mellan den nyanlända i Sverige och det svenska samhället. Jag tycker att Sverige är ett av de bästa länderna som gör dubbla ansträngningar för att uppnå integration.

Azal påpekar att Sveriges verkliga kris idag med invandrare är bristande integration.

– En av faktorerna som hindrar integrationen är tron på att människor som kommer till Sverige kommer från en dålig kultur. En av kollegorna sa till mig "När vi träffar en invandrare är det första som vi tänker på att denna invandrare kommer från en dålig kultur, och vi hanterar honom utifrån det tills motsatsen bevisats, och vi kan betrakta honom som en av oss ." Naturligtvis spelar media en roll i att synen på att invandrarna som kommer från Mellanöstern är outbildade och kommer från en dålig kultur. Kanske finns det människor som kommer från en dålig kultur och inte kan integreras, men det störande är att det finns en generalisering för alla invandrare. Det finns många effektiva människor som på allvar bidrar till att bygga samhället, men fokus ligger bara på negativa personer eller förövare av brott, säger han.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons