Annons
  1. Svenska
  2. Svenska

Maha Nasser: Baksidan av artificiell intelligens, mänsklighetens nästa mardröm

Maha Nasser
Växjö • Publicerad 31 maj 2023
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Maha
MahaFoto: Privat

Även om den tekniska utvecklingen hjälper oss och gör våra liv enklare, så utgör den samtidigt ett stort hot mot våra liv. Allt som har uppfunnits och håller på att uppfinnas är ett tveeggat svärd. Antingen används det på ett sätt som gynnar eller skadar människan. Till exempel var den industriella revolutionen som började under förra seklet och vände upp och ner på mänskligt liv densamma som bidrog till att föra världen till en miljökatastrof, den globala uppvärmningen. Även om den tekniska utvecklingen har bidragit till utvecklingen av mänskligt liv i den mån att allt har blivit tillgängligt för människor så medför den risker som kan vara orsaken till att människosläktet utrotas och planeten Jorden förstörs.

Idag står vi inför en stor revolution inom teknisk utveckling, en revolution som liknar revolutionen som var smarta telefoner. Då pratar jag om artificiell intelligens. Där artificiell intelligens kan åstadkomma en förändring i alla aspekter av våra dagliga liv, såsom arbete, medicin, mobilitet, kommunikation med flera. Om vi vill prata om den förändring som artificiell intelligens åstadkommer inom arbetsområdet så finns det idag sajter som arbetar med artificiell intelligens och tillhandahåller många tjänster med hög kvalitet och med hög hastighet. Tjänsterna som tillhandahålls av artificiell intelligens är många och varierande. Det kan vara design, programmering, videomontage, skrivning, översättning och många andra tjänster. Kanske verkar denna nyhet glädjande för många av oss eftersom det idag är möjligt att dra nytta av alla dessa tjänster gratis eller med månadsabonnemang för små belopp. Vi behöver inte längre be om dessa tjänster från specialister och betala dem mycket pengar. Men trots den nytta som människor kan få av den här tekniken så utgör den faktiskt ett stort hot mot oss och våra jobb. Eftersom artificiell intelligens kan ersätta människor. Mycket snart försvinner många jobb. Photoshop-designers, systemutvecklare, webbdesigners, videoredigering, jurister, översättare, författare, journalister, receptionister, säljare, servitörer, revisorer och många fler kommer inte att kunna hitta jobb. Det finns en stor oro bland dessa yrkesgrupper att de kommer att förlora sina jobb och miljontals människor kommer även att göra det. Till exempel toppade en barnbok försäljningslistorna på Amazon och den boken skrevs inte av människor utan av artificiell intelligens. Där "chatgpt"-sajten används för att skriva boken och "Midjourney"-sajten för att designa karaktärerna och grafiken som ingår i boken, och de är två artificiella intelligensverktyg som användes för att skapa en barnbok på tre dagar.

Annons

Det finns de som ser positivt på saken och såg att detta är en historisk händelse, medan andra blev störda och såg det som en katastrof som hotar mänsklighetens framtid. Det var särskilt berättelseformgivare, författare och konstnärer som blev arga och protesterade mot hur boken skrevs och designades. De ansåg att användningen av artificiell intelligens på detta sätt var skadlig för deras arbete och deras områden. Dessutom finns det redan butiker utan personal som är anslutna till vissa egenföretagare. Allt du behöver göra för att handla är att ladda ner en app, gå in i butiken och handla via den. Det innebär att butiker inte längre kommer att behöva anställda som säljare, kassörer och andra jobb som butikerna tillhandahåller. Och inte bara det, utan det finns för närvarande digitala restauranger i Kina. Dessa restauranger opererar helt digitalt, det vill säga att restaurangpersonalen på två kockar och servitörer är robotar. De flesta företag tenderar att använda artificiell intelligens i produktionen och slutförandet av uppgifter som människor utför, med tanke på att användningen av artificiell intelligens kommer att ge en hög produktionsökning och hög kvalitet på mindre tid och lägre kostnad.

Jag tror att detta är en fråga om oro, eftersom artificiell intelligens har negativa och katastrofala effekter på människor och deras rättigheter. Därför varnade FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter för farorna med utvecklingen av artificiell intelligensutrustning för i synnerhet människor och för oförmågan att kontrollera dem. Kaos kommer att råda. Denna teknik har en mycket avancerad potential som kan användas inom olika områden och denna kan användas i två ytterligheter, antingen till nytta eller skada för människor. Det kan användas inom medicin, utbildning, industri och andra områden. Och det finns en möjlighet att använda den för bedrägeri, hacka bankkonton, förfalska foton och videor, sprida vilseledande information, imitera röster eller spionera. Vi kommer inte att kunna skilja på det äkta och det falska, särskilt när det gäller foton och videor på Internet. En av de mest katastrofala farorna som artificiell intelligens kan utgöra för människor är dess användning för militära ändamål och krig. Eftersom USA, Kina, Ryssland och andra länder har avsatt enorma budgetar för detta ändamål. De vägrar att förbjuda dessa vapen eller begränsa deras användning. Utvecklingen av artificiell intelligens och dess användning i militära syften gör att vi kommer att kunna se science fiction-filmer som en verklighet. Att all utveckling som vi bevittnade var omvandlingen av mänsklig fantasi till verklighet. Så vi skulle inte bli förvånade om vi såg rymdmän gå på våra gator. Detta betyder att förstörelsen av Jorden är nära förestående. För det finns rädslor och varningar om risken för artificiell intelligens att hamna ur mänsklig kontroll och dess förmåga att kontrollera människor. Där det idag bedrivs mycket forskning som studerar möjligheten och förmågan hos enheter och system som arbetar med artificiell intelligens, att programmera varandra och styra varandra. På så sätt skulle de bli oberoende av oss människor.

I ljuset av denna skrämmande acceleration i utvecklingen av artificiell intelligens så kan vi säga att vi är på väg mot en bitter verklighet. Därför måste det finnas internationella överenskommelser som reglerar användningen av artificiell intelligens, begränsar dess användning och tillåter endast användning inom områden som tjänar människor. Eftersom vi fortfarande inte vet den faktiska förmågan hos artificiell intelligens. Vad den kan förändra i våra liv och huruvida den kan falla utanför mänsklig kontroll.

Annons
Annons
Annons
Annons