Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Bättre förutsättningar för småföretagare i Växjö – kommunen bäst bland större städer

Växjö • Publicerad 11 augusti 2022
Varje vecka listar vi de nystartade företagen i Kronobergs län.
Varje vecka listar vi de nystartade företagen i Kronobergs län.

Växjö har bäst förutsättningar för små företag i Kronobergs län, visar en stor kartläggning av Småföretagarnas Riksförbund.

För tredje året i rad publicerar de Småföretagarindex som visar förutsättningarna för små och medelstora företag att verka i landets samtliga 290 kommuner.

Annons

– Småföretagen spelar en viktig roll för den kommunala ekonomin. De skapar jobb och tillhandahåller efterfrågade produkter och tjänster på den lokala marknaden. Småföretagarindex visar hur förutsättningarna ser ut mellan olika kommuntyper och vilka konsekvenser det innebär, säger förbundsordförande Peter Thörn.

Växjö hamnar på plats 29 av 290, vilket innebär en klättring jämfört med förra året då Växjö var på plats 53. Växjö är bäst av alla kommuner som ingår i gruppen ”större stad”.

– Det är speciellt inspirerande att se en tydlig uppgång gällande förutsättningarna för våra små och medelstora företag att verka och utvecklas inom Växjö kommun. Ett bra klimat för dessa företag är grunden för en långsiktig och positivt tillväxt som bidrar till hela vårt samhällsklimat, säger Fredrik Lindblad, näringslivschef i Växjö.

Småföretagarnas Riksförbund har analyserat nio olika dimensioner av företagande. Växjö ligger påtagligt bättre till än snittet i sex av dessa och sämre i tre. Överlevnadsgraden bland nya företag, skolsystemet och andelen företagsamma är det som ses som Växjös relativa svagheter.

Fakta

Förutsättningar för småföretag i Kronobergs län

Växjö: Plats 29. +24 ▲

Ljungby: Plats 59. +53 ▲

Alvesta: Plats 60. +22 ▲

Markaryd: Plats 108. +49 ▲

Älmhult: Plats 126. −4 ▼

Tingsryd: Plats 135. +109 ▲

Uppvidinge: Plats 182. +65 ▲

Lessebo: Plats 288. ±0 ▶

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons