Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Bilda organiserar trallkurs med Ulrika Gunnarsson i Växjö

Växjö • Publicerad 11 oktober 2023
Trallkurs i Equmeniakyrkan.
Trallkurs i Equmeniakyrkan.Foto: Maha Nasser

I lördags höll Bilda en trallkurs i Equmeniakyrkan i Växjö. För att undervisa i atttralla låtar, teknik, sväng, stavelser, rytmer, variationer och något flerstämmigt. Kursen vänder sig till folk som gillar att sjunga och dem som är intresserade av folklig sång.

– Vi ska lära oss sjunga till dans. Det är olika folkliga dansmelodier så det kommer att bli polska, vals, det kommer bli någon schottis och de kommer också få lära sig en irländsk danslåt. Det finns olika typer av folklig sång. Det är koraler, ballader, massa olika vaggvisor och vallåtar. Men det finns ju också alltså trall till dans och det är en bruksmusik. Man kan använda de här teknikerna istället för instrument. Jag skulle kunna vara en fiol eller en klarinett eller en flöjt, men istället så spelar jag dansmusiken med rösten och det kallas för att tralla, säger Ulrika Gunnarsson, kursledare.

Annons

Håller du på med några andra musikaktiviteter?

Trallkurs Equemeniakyrkan.
Trallkurs Equemeniakyrkan.Foto: Maha Nasser

– Ibland håller jag konserter, ibland kurser. Jag är även gästlärare på folkhögskolor till och från. Det är lite annorlunda nu. Innan pandemin hade jag en kurs som vi hade varje vecka men sen kom pandemin och det blev ingenting av någonting under flera år. Men vi kunde samlas och sjunga ihop ibland ändå. Men det kommer säkert fler kurser framöver.

Ulrika Gunnarsson är folksångerska från Småland som har fördjupat sig i konsten att tralla till dans. Ulrika har sjungit med det anrika bandet Sågskära och 2022 släppte hon en CD med trion Södling Sessions. Senaste året har Ulrika varit anställd som musiker av Bygdegårdarnas riksförbund.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons