Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Bråda dagar för däckfirman

Nu är det dags att byta till sommardäck. Senast den 15 april ska dubbdäcken vara borttagna. För Stefan Kavcic och hans kollegor på Växjö Däck är det bråda dagar.
– Vi hinner med 50 till 60 bilar per dag. Är det riktigt bra tryck kan det bli uppemot 100.
Växjö • Publicerad 12 april 2022
Stefan Kavcic och kollegorna på Växjö däck kan hinna med uppemot hundra bilar en dag med riktigt bra tryck.
Stefan Kavcic och kollegorna på Växjö däck kan hinna med uppemot hundra bilar en dag med riktigt bra tryck.Foto: NILS JAKOBSSON/DAVID FÄRDIGH

Skiftet från vinterdäck till sommardäck och vice versa innebär högsäsong för däckfirmorna. Stefan berättar att det är en intensiv period som han både fasar inför och ser fram mot varje år.

– Det är stressigt men samtidigt en avgörande intäktskälla för oss. Som man brukar säga, det är bra för pungen men dåligt för pumpen!

Annons

Om han ska välja föredrar han dock våren framför hösten.

– I november är det ofta mer hysteriskt. Så fort den första snön kommer blir det dödspanik. Nu under våren är det inte lika dramatiskt. Folk är lugnare och vårens ankomst är betydligt positivare än vinterns.

Likväl blir det hög puls under mars och april.

– I år är det lyckligtvis en sen påsk. Det innebär att vi slipper röda dagar under däckbytarveckorna och därmed blir det inte lika pressat tidsmässigt.

Hur många däck byter ni på en dag?

– Vi hinner med mellan 50 och 60 bilar per dag. Har vi riktigt bra flow kan vi klara uppemot 100.

Sätter ni in extra personal?

– Ja i möjligast mån, men problemet är att det nästan är hopplöst att få tag i extrapersonal. Vi har försökt med bemanningsföretagen men det här är ett bristyrke.

När folk ringer som mest försöker Stefan prioritera de med dubbdäck. Har man friktionsdäck eller dubbfria vinterdäck är det inte lika akut eftersom man inte berörs av tidsgränsen 15 april.

– Det försöker jag förklara pedagogiskt varje år. Har man friktionsdäck kan man ta det lugnt och förslagsvis vänta tills efter påsken.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons