Annons
  1. العربية
  2. Svenska
  3. Svenska

Bygget av Växjös nya moské kan starta - när finansiering finns

Stiftelsen Växjö Muslimer planerar att bygga en ny moské som ska bli drygt 1 000 kvadratmeter. Planerna har funnits sedan föreningen etablerades år 1988.
– Den nya moskén kommer att bli regionens största och mest storslagna. Den kommer att bli en plats där många muslimer kan samlas, säger Ismail Abu Helal.
Växjö • Publicerad 7 juli 2020

Ismail Abu Helal är imam, grundare av Stiftelsen Växjö Muslimer och den islamiska skolan i Växjö. Han kom från Egypten till Sverige år 1975 och utbildade sig senare till civilingenjör i Göteborg. Efter att ha jobbat i ett par år började han arbeta som lärare vid dåvarande högskolan i Växjö och som lärare på gymnasiet. Han undervisade i matematik, datavetenskap och fysik. Idag har han gått i pension men är fortfarande involverad i islamiska skolan och är kvar som imam i Växjös moské.

– Planerna på att bygga en ny moské har funnits länge. Allt är egentligen klart. Det enda vi väntar på är finansiering. Föreningen har inte tillräckligt mycket pengar för att bygga men muslimer är givmilda och donerar gärna. Vi samlar in pengar till bygget från medlemmar i moskén via uppbördshjälp. Beroende på givarens önskan dras ungefär sju kronor för varje tusenlapp denne tjänar. Men med tanke på att byggandet är kostsamt och att vi inte har tillräckligt mycket pengar ännu så måste vi vänta innan vi sätter spaden i marken. Vi hoppas på donationer för att bygga moskén, säger Ismail Abu Helal.

Annons

Förutom privatpersoner, vilka skulle kunna hjälpa till att finansiera bygget av moskén?

– Vi tror att vi kan få stöd av vissa utländska ambassader. Exempelvis den kuwaitiska ambassaden. Det är i alla fall vad vi planerar efter.

Finns det någon anledning till att de inte skulle vilja donera till moskén?

– Det finns en rädsla för att stödja eventuell terrorism. Terrorism kopplas till muslimer och det är något vi får lida för. Sen är det inte helt lätt att flytta pengar från en plats till en annan. Men vi har fått ett tillstånd från kommunen som inte utesluter att vi gärna tar emot stöd.

Hur har era byggplaner tagits emot av andra?

– Många har varit mycket samarbetsvilliga och vi fick tillstånd att bygga redan för tjugo år sedan. Då kände vi ett särskilt stöd från Socialdemokraterna. Flera personer från Växjö kommun har även hjälpt oss att välja rätt ställe för den nya moskén. Utöver detta har bland annat jag och biskopen i Växjö hållit i offentliga möten tillsammans där vi svarade på frågor från medborgare. Temat var bland annat medmänsklighet och mångkultur och syftet var att respektera andra religioner och att samarbeta.

Utöver moskén finns planer på att den islamiska skolan med 250 barn och 50 anställda ska få nya lokaler.

– Den islamiska skolan är en vanlig skola, liksom alla andra skolor med islamisk profil. Det betyder inte att vi tycker att den svenska skolan är bristfällig, tvärt om är den svenska skolan mycket bra. Islamiska skolor är bara kompletterande. Den finns för att öka känslan av tillhörighet för barn och att få dem att förstå att deras anknytning till en viss religion inte gör dem mindre än eller annorlunda än andra. På så vis kan barnen upprätthålla sin muslimska identitet samtidigt som de blir en länk mellan samhället och barnens familj och deras traditioner. Barnet ska inte behöva känna sig exkluderad från övriga familjen, säger Ismail Abu Helal och fortsätter:

– Jag kan ta ett exempel från min egen familj. Innan den islamiska skolan startade så gick min dotter i fjärde klass. Hon gillade att fasta under Ramadan precis som hennes familj. Men hon var rädd för att berätta om detta för sina vänner och låtsades istället äta som vanligt. Detta var psykologiskt påfrestande och det påverkade såklart hennes prestationer i skolan. Men när det finns utrymme för att utöva din religion och känna att din identitet är okej så ökar självförtroendet. Kriteriet är ett effektivt deltagande i att bygga samhället, religionen i sig är inte ett kriterium. Vi arbetar för att främja inkludering och begreppet samexistens i samhället. Det är oberoende av tid och plats. Det beror på en vilja att samarbeta från både det svenska samhället och människor som har kommit hit.

Precis som andra skolor finansieras islamiska skolan av Växjö kommun. Det är den svenska läroplanen som gäller men eleverna får också undervisning i arabiska och ett islamiskt ämne.

– Utöver skolan har vi en förskola med cirka 110 barn och 35 anställda. Vi har även öppnat en förskola i Alvesta. Där är det fler barn, 140 stycken och 40 anställda. Men nästa år kan det minska en aning.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons