Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Centrumledaren om att Karl-Oskardagarna ställs in: ”Jag tror att vi alla behöver en stadsfest just nu”

För andra året i rad blir Karl-Oskardagarna inställda.
– Det hade varit välbehövligt och kul med en stadsfest just nu, men det går inte att genomföra, säger Nils-Petter Nilsson, centrumledare.
Växjö • Publicerad 30 maj 2021
Nils-Petter Nilsson tror att vi hade behövt en stadsfest just nu och beklagar att den inte går att genomföra.
Nils-Petter Nilsson tror att vi hade behövt en stadsfest just nu och beklagar att den inte går att genomföra.Foto: Filip Sjöfors

Karl-Oskardagarna i Växjö är en av Sveriges äldsta stadsfester och startades 1984 på initiativ av Asta Ohlsson. Sedan dess har stadsfesten växt från en mindre endagsfest till stor en stor folkfest som breder ut sig över en hel helg. Musik, evenemang och tivoli är några av de saker som slåss om invånarnas uppmärksamhet.

Under onsdagsförmiddagen gick Växjö City ut med att Karl-Oskardagarna blir inställda för andra året i rad.

Annons

– Det är alltid tråkigt att behöva berätta sådana beslut offentligt, men det kom inte direkt som en blixt från klar himmel, säger Nils-Petter Nilsson, vd och centrumledare hos Växjö Citysamverkan.

Stadsfesten brukar locka till sig omkring 100 000 besökare.

– Vi har försökt avvakta med beskedet och se hur tendenserna ser ut med lättnader och restriktioner över sommaren, men det går inte att genomföra stadsfesten och samla 100 000 personer. Även om det är ett väntat besked är det väldigt tråkigt att behöva ge, jag tror ärligt talat att vi alla behöver en stadsfest just nu. Det spritter i varenda cell hos oss efter att få göra saker, säger Nils-Petter Nilsson.

Hur planerar ni att gå vidare nu efter att ha behövt ställa in två år i rad?

– Karl-Oskardagarna har ett ganska bra fundament, så vi kommer ta i från tårna 2022. Samtidigt hoppas vi kunna genomföra något litet, mysigt och smittsäkert nu i augusti i stället för stadsfesten.

Förra året anordnades streetshopping med trubadurer på gatorna under Karl-Oskarhelgen.

– Det kanske blir något liknande i år, det var mysigt och väldigt uppskattat. Vi får se hur läget ser ut längre fram i sommar, något mindre kan vi nog slänga ihop med ganska kort varsel.

Hur ska ni hantera det uppdämda behovet hos människor vad gäller att få se och uppleva saker, när lättnader införs?

– Jag tror att det kan vara farligt att brassa på alltför mycket alltför snabbt, så vi får nog ta det i en stegraket. Samtidigt tycker jag att den här tiden med pandemin har visat oss hur viktigt det är med evenemang för pulsen och hjärtat i city.

Hur menar du då?

Annons

– Det ska finnas något för alla i stan, om det så är matrelaterat, Kulturnatten, shoppingkvällar eller något helt annat. Evenemang väcker känslan av att det är ”mitt city” hos invånarna.

Vad vill du säga till de som blir besvikna över att stadsfesten återigen blir inställd?

– Det är bara att gilla läget och härda ut. Bit i det sura äpplet, nu är vi i slutspurten av det hela. Så fort vi kan och får kommer vi anordna en massa roliga grejer. Får vi så kommer vi hitta på mycket roligt innan Karl-Oskardagarna 2022..., avslutar Nils-Petter hemlighetsfullt och ler snett.

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons