1. Svenska
  2. العربية

Debatt: Detta är att kasta pengarna i sjön, Morgan!

Debattartikel av Ahmed Rahimi, författare och människorättsaktivist
Växjö • Publicerad 26 november 2020
Detta är en opinionstext i Mosaik Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Privat

I tisdags, den 24 november, var det exakt fem år sedan lagen om begränsad invandring tillkom. Morgan Johansson intervjuades i DN och tyckte att Sverige och hans regering varit mycket generösa mot ensamkommande.

För fem år sedan sökte cirka 163.000 personer asyl i Sverige. Av dessa var 35.000 ensamkommande barn och ungdomar som flytt krig och förföljelser i Afghanistan. Den långa handläggningen gjorde att de plötsligt bedömdes som vuxna män utan asylskäl. Denna benämning hördes tidigare bara från SD, M och KD men idag är den mycket vanlig hos Morgan och hans kamrater i riksdagen.

2018 infördes den nya gymnasielagen som skulle kunna hjälpa 9.000 ungdomar att få studera och skaffa sig ett yrke. Lagen var från början ett misslyckande. Ungdomarna skulle klara av en gymnasieexamen på 2-3 år och därefter fick de sex månader på sig att skaffa en fast anställning som skulle vara i två år. Till saken hör att många av dessa ungdomar aldrig gått i skolan i sitt hemland. En liten del av dem med skolbakgrund från hemlandet klarade detta alldeles utmärkt och lyckades också skaffa jobb. I deras fall beror framgången ofta på att de bott i en svensk familj och fått stöd och hjälp mot sitt dåliga psykiska mående hela tiden. Jag själv vet hur viktigt detta är för att lyckas och inte hamna snett. Detta året har världen dessutom drabbats av en pandemi. Föjlden har blivit att undervisningen till stor del har skett digitalt. Om man då levt utan att ha en svensk familj till hjälp har det varit mycket svårt att klara sina studier.

Morgan tycker att Sverige varit mycket generösa mot dessa ungdomar men hur tänker du egentligen? Tycker du att man kan jämföra dem med infödda svenska ungdomar med familjer runt sig? Som alla vet har landet drabbats av massor av permitteringar och möjligheten att skaffa jobb har varit mycket begränsad. Du talar om hur viktigt det är att förbereda sig och se till att få anställning tidigt. Hur tänker du då? Även om du nu tvingats gå med på att anställningen bara behöver sträcka sig över ett år så är det ingen lösning på problemet.

Morgan hur tänker du? Sverige har gett dessa ungdomar utbildning under fem år och nu när de är klara att jobba och betala tillbaka genom skatter tvingas de att skaffa jobb inom sex månader för att få stanna i Sverige. Om de måste utvisas förlorar Sverige kompetenta yrkesarbetare och CSN kommer aldrig att få tillbaka de pengar som lånats ut.Vem ska stå för denna ekonomiska förlust? Det är ju som att kasta pengarna i sjön. Ungdomarna har kämpat hela tiden och varit tacksamma för det stöd de fått men nu vill de betala tillbaka om du bara ger dem en rimlig möjlighet.

Morgan hur kan du vara stolt över Sveriges flyktingpolitik? Bara i år har cirka 3.000 familjer med barn som fötts i Sverige lämnat landet och flytt till Frankrike eller Tyskland. Massor av ungdomar har också åkt iväg för att slippa deporteras till ett land i krig. Det finns också många som på grund av er politik har gett upp och tagit sina liv.

Avslutningsvis undrar jag om du fortfarande är stolt och tycker att du varit generös mot dessa människor som verkligen har skyddsskäl och som vi så väl behöver inom vården och i andra yrkesgrupper? Sist men inte minst "Afghanistan har aldrig varit så farligt som idag".

Ahmad Rahimi, författare och människorättsaktivist