Annons
  1. Svenska
  2. Svenska

Demonstration i centrala Växjö fördömer attacken mot Gaza

Växjö • Publicerad 19 oktober 2023
Demonstration för Palestina i centrala Växjö.
Demonstration för Palestina i centrala Växjö.Foto: Maha Nasser

I fredags anordnades en demonstration där dussintals människor, från Palestina och andra arabiska samhällen, stödde den palestinska saken och fördömde den israeliska attacken mot Gaza. Demonstrationen började på Stortorget i centrala Växjö, sedan vandrade demonstranterna på Växjös gator med palestinska flaggor och slagord.

Demonstranterna fördömde vad de menar är världens misslyckande att stödja och hjälpa Gazas folk. De konstaterade i sina tal att det råder dubbelhet när det gäller att hantera vad som händer i Gaza och Palestina. Medan världsledare gav Ukraina rätten att försvara sig, ger de nu inte samma rätt till det palestinska folket, och när de försöker göra det beskriver de det som terrorism. Även om internationell rätt ger alla individer och grupper rätt att försvara sig. Lagen säger att människor är jämställda, men det finns en tydlig partiskhet när det gäller dödandet av oskyldiga människor i Gaza, hävdar demonstranterna.

–Vi är här i dag för att stödja vårt folk i Gaza. För att stoppa dödandet och förstörelsen. Det råder mörkläggning i media angående palestinafrågan. Endast den israeliska sidan presenteras. Det finns en dubbelmoral, om det palestinska folket dör inom 75 år är det inga problem eftersom världen ser det som att de inte har något värde. Men det israeliska folket har enligt dem ett värde. Människor är lika inför lagen och om de tror att internationell rätt gäller för alla folk. Ges Ukraina rätten att försvara sig själv och sitt land så måste de samma rätt ges till det palestinska folket. Ge dem skydd och hjälp dem att leva ett anständigt liv. De har betalat pengar, vapen och flygplan för att hjälpa Ukraina samtidigt som de beskriver det palestinska folket som terrorister när de vill försvara sin rätt och sitt land. Är detta rättvisa?, säger Zuhair Bensassi, en av demonstranterna.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons