Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Demonstration mot skövling av Fyllerydsskogen

Växjö • Publicerad 19 september 2023
Demonstration mot skövling av Fyllerydsskogen.
Demonstration mot skövling av Fyllerydsskogen.Foto: Maha Nasser

I lördags anordnade nätverket Stoppa Trafikplats Fagrabäck en protestdemonstration i centrala Växjö för Fyllerydsskogen. Demonstrationen arrangerades i protest mot Växjö kommuns beslut att skövla 10 hektar av den finaste delen av Fyllerydsskogen. Detta för att göra plats åt en överdimensionerad, som demonstranter och miljöaktivister anser är otidsenlig och klimatvidrig, trafikplats i Fagrabäck.

– Vi demonstrerar mot att man har skövlat i Fyllerydsskogen. Man har skövlat ungefär 10 hektar nu och det är för att bygga ny rondell och motorväg så lastbilarna ska kunna köra 100 km/h. Vi sätter oss emot det. Det var väldigt synd att skövla skogen för att den har sådan stor biologisk mångfald. Det var gamla träd och det är ett fritidsområde som är väldigt uppskattad av människor här i Växjö. Det kommer att vara mycket svårare att nå skogen i framtiden. Det blir en stor barriär som man tänker bygga i och med vägen. Vi har försökt att göra allt i vår makt för att försöka stoppa det där, säger Ellie Cijvat, som arrangerar demonstrationen.

Annons

Under demonstrationerna i Växjö centrum hölls flera tal som protesterade mot skövlingen och skadorna på miljön av bland andra miljöaktivisterna Malin Lindahl och Håkan Frizen (V) samt Lennart Adell Kind (MP). Det spelades också musik och sedan gick demonstranterna förbi Trafikverket och avslutade vid kommunhuset Växjö.

– Det är flera olika organisationer och privatpersoner som känner att läget är allvarligt. Vi måste göra någonting nu för att hindra klimatförändringarna, för att rädda skog och biologisk mångfald och för att stoppa beslutet.Vi behöver vara rädda om skogen och vi behöver jobba för en hållbar utveckling med mindre trafik. Man faktiskt omprövat det här med hänsyn till klimatet för att se om man kan hitta andra lösningar. Man skulle kunna lösa trafikproblemen i Fagrabäck utan den här gigantiska trafikplatsen. Man hade kunnat göra den befintliga rondellen tvåfilig. Då hade man inte behövt ta ner så mycket skog och det hade inte kostat alls så mycket pengar, säger Jenny Danielsson, en av deltagarna i demonstrationen.

bild 1/3
Demonstration mot skövling av Fyllerydsskogen.
Demonstration mot skövling av Fyllerydsskogen.
Demonstration mot skövling av Fyllerydsskogen.
Demonstration mot skövling av Fyllerydsskogen.
Demonstration mot skövling av Fyllerydsskogen.
Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons