Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Efter succén med Yrkes-SM – årlig yrkesutbildningsvecka ska öka intresset

Växjö • Publicerad 15 juni 2022
Bild från Yrkes-SM i Växjö tidigare i år.
Bild från Yrkes-SM i Växjö tidigare i år.Foto: Viktor Fremling

För drygt en månad sedan arrangerades Yrkes-SM i Växjö med över 22 000 deltagare. Nu har Region Kronoberg beslutat att tillsammans med WorldSkills Sweden genomföra en årligt återkommande yrkesutbildningsvecka i vecka 42.

– För att Kronobergs län ska fortsätta vara en attraktiv, växande och entreprenöriell region är det avgörande att möta kompetensförsörjningsutmaningen. Region Kronoberg prioriterar därför insatser för att svara upp mot omvärldens ständiga krav och möta framtida behov, säger Thomas Ragnarsson (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Annons

Yrkesutbildningsveckan ska öka intresset för yrkesutbildningarna, delge information och vägledning för att öka valkompetensen och inspirera fler att engagera sig, såsom regionala branschorganisationer, yrkesskolor, grundskolor, företag och myndigheter.

WorldSkills Sweden har som mål att höja attraktionskraft, status samt kvaliteten på yrkesutbildning och står bakom Yrkeslandslaget och arrangerar Yrkes-SM.

I Kronobergs län minskar andelen med gymnasial yrkeskompetens och det finns brist på rätt kompetens inom bland annat industrin, it, vård- och omsorg, bygg och utbildning.

– I dag är det framförallt brist på personer som läst ett tekniskt yrkesprogram på gymnasiet. Bristen på yrkeskompetens blir dessutom större de kommande femton åren till följd av stora pensionsavgångar, säger Cristina Haraldsson, verksamhetschef för kompetens och lärande.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons