Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Eldningsförbud införs i Kronoberg

Växjö • Publicerad 23 maj 2024
Genrebild.
Genrebild.Foto: Christian Hylse

Det har under den senaste tiden varit varmt och torrt i Kronobergs län. Nu har länsstyrelsen beslutat om att införa eldningsförbud i hela länet. Det gäller från klockan 12 under torsdagen den 23 maj och tills vidare. Enligt SMHI är risken för bränder hög i Kronoberg.

Eldningsförbudet innebär att eldning och grillning i skog och mark inte är tillåten utanför sammanhållen bebyggelse, alltså tätbebyggt område, på annat än fasta grillplatser. Däremot är det fortsatt tillåtet att grilla i vanliga trädgårdsgrillar på egen tomt.

Fakta

Det här gäller

I skog och mark är det förbjudet att:

elda, grilla eller utföra annan bränning med fasta bränslen på annat än fasta grillplatser. Exempel på fasta bränslen är ved, kol, briketter, gräs, ris och grenar.

I skog och mark är det tillåtet att:

– grilla och laga mat vid fasta grillplatser. En fast grillplats är utformad så att faran för antändning och spridning är låg.

– förbränna gas och vätskebränslen i syfte att laga mat, förutsatt att dessa är placerade så att fara för antändning och spridning är låg, som exempelvis ett friluftskök.

I sammanhållen bebyggelse är det tillåtet att:

– grilla och elda.

– grilla och elda på en fastighetstomt. En fastighetstomt kan vara till exempel en trägårdstomt, innergårdar och gårdar till flerbostadshus.

Källa: Länsstyrelsen Kronoberg

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons