Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Elin Wägner-veckan avslutades med en föreläsning om fred, miljö och kvinnors rättigheter

Växjö • Publicerad 12 mars 2024
Birger Schlaug föreläser.
Birger Schlaug föreläser.Foto: Maha Nasser

Med anledning av Elin Wägner-veckan anordnade IKFF Växjökretsen i samarbete med Det fria ordets hus en föreläsning om fred, miljö och kvinnors rättigheter i torsdags i Växjö Konsthall. Föreläsningen hölls av Birger Schlaug, författare, debattör och Elin Wägner-kännare. Där talade han om just Elin Wägner, som anses vara en av de första som knöt samman fred, miljö och kvinnors rättigheter. Hon kämpade också för kvinnlig rösträtt.

– Elin Wägner var en författare som föddes i slutet på 188-talet och levde till 1949. Hon var en tidig fredsaktivist och hon var rösträttsaktivist innan kvinnor i Sverige fick rösträtt. Hon var med och grundade den organisation jag jobbar med som heter Wilpf internationellt och IKFF Sverige internationella kvinnoförbundet för fred och frihet. Hon var aktiv fredsaktivist under båda världskrigen. Hon var också tydlig i miljöfrågor och ihop med en annan kvinna så grundade hon devisen fred på jorden fred med jorden. De ville påvisa att vi också måste ta hand om det lilla klot vi har tillsammans. På väggen här så finns en bild på henne när hon står bredvid en hög namninsamling för kvinnlig rösträtt. Det var otroligt många kvinnor som skrev under denna namninsamling i början av 1900-talet. Trots allt detta var Sverige det sista landet där kvinnor fick rösträtt bland dessa andra europeiska länder, säger Annika Karlsson Ströberg, från IKFF.

Annons

Varför tror ni att det är viktigt att komma ihåg Elin Wägners ansträngningar och kamp varje år, vad betyder det?

– De här frågorna är verkligen aktuella även idag, speciellt med Sveriges nya medlemskap i Nato. Det är fel väg att gå för mer vapen är ju inte vägen till fred, tycker vi. Nej, vi tror att vapen är vägen till fred och det kämpade hon för.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons