Annons
  1. العربية
  2. Svenska

Fågelinfluensa upptäckt i Växjö kommun

Växjö • Publicerad 6 april 2022
Foto: Olof Elfverson

Ett fall av fågelinfluensa har upptäckts i länet. Det var i mars som en ”vimsig och förvirrad” skrattmås hittades av Rolf Björheden, som är jägmästare i grunden, i Stojby.

– Jag band upp min hund för att den inte skulle komma i kontakt med fågeln. Sedan fångade jag in skrattmåsen och avlivade den, la den i en plastpåse och kontaktade Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), som instruerade mig om hur jag skulle skicka in fågeln, säger Rolf Björheden.

Annons

En undersökning visade sedan att skrattmåsen var smittad av fågelinfluensa. Jordbruksverket rekommenderar att de som har fjäderfän försöker skydda dem från att komma i kontakt med vilda fåglar.

– Vi har hittills varit skonade från fågelinfluensa i vårt län men nu har vi tyvärr fått vårt första fall, i alla fall på länge. Rolf Björheden agerade mycket professionellt och helt korrekt, säger Ulrika Lind, länsveterinär på Länsstyrelsen Kronoberg.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona.

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons