Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Familjekompis ska främja integrationen i Växjö

Växjö • Publicerad 16 mars 2022

Projektet Familjekompis lanserades i Växjö våren 2021 och det blir mer och mer populärt för varje månad som går. Integrationsprojektet Familjekompis finns redan på 20 andra platser runt om i landet och har hittills integrerat nästan 600 familjer i Sverige. Familjekompis matchar ihop familjer som är nya i Sverige med familjer som är etablerade i Sverige.

Projektet syftar till att skapa bättre integration och nya vänskaper mellan familjer med olika bakgrund. Bland dem som träffats genom projektet är Karolina och Damian Zieniewicz och Josefina och Andreas Wilson, som blev vänner tack vare Familjekompis. Karolina Zieniewicz kommer från Polen med hennes man och 6-åriga dotter och flyttade till Sverige för två år sedan. Hon tror att projektet är av stort värde för invandrare och att det ger stora möjligheter att integreras med svenskar.

Annons

– Det är väldigt viktigt att träffa människor så jag gillar verkligen projektet Familjekompis, som ger oss möjlighet att knyta nya kontakter. Tack vare Familjekompis har jag möjlighet att träna det svenska språket och lära känna den svenska kulturen bättre, säger Karolina Zieniewicz.

Karolina träffade en svensk familj som bor i hennes område vid det första mötet i projektet och de promenerar tillsammans på fritiden, grillar och umgås utomhus. Familjekompis betyder mycket för henne och Karolina rekommenderar detta projektet till alla som gillar att träffa nya människor och är nyfikna på att lära sig om nya kulturer.

Josefine och hennes man Andreas flyttade till Växjö från västkusten för tio år sen och sedan dess har de fått två barn som nu är åtta och fem år.

– Vi träffade Karolina och hennes familj hos Bilda första gången och barnen fann varandra direkt och vi hade så kul ihop. Vi har så många saker gemensamt, förutom att vi är i samma ålder och har barn i samma åldrar så gillar vi allihop att prata om mat, historia, litteratur, träning och så vidare - och att ses utomhus och grilla och promenera, säger Josefine Wilson.

Karolina och Josefine påpekar att varje gång de ses så hittar de nya saker att prata om och saker att göra tillsammans. De lär sig många saker av varandra och de är så glada att de lärt känna varandra.

– Det är så mycket mer som förenar oss än som skiljer oss åt trots att vi är födda i olika länder och att vi pratar olika hemspråk. Jag är så glad att vi valde att kontakta Bilda och bli en del av Familjekompis och jag hoppas verkligen att fler familjer tar den här chansen precis som vi gjort. Det är så utvecklande och världens roligaste grej, säger Josefine Wilson.

Projektmedel till Familjekompis kommer från Länsstyrelsen och det är Studieförbundet Bilda och Växjö kommun som driver det. Det första mötet anordnar Bilda, därefter är det upp till familjerna hur de vill fortsätta att träffas och lära känna varandra.

För de familjer som är intresserade av att vara med finns mer information om hur man anmäler sig på www.familjekompis.nu.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons