1. Svenska
  2. العربية

Färre försörjs av bidrag i Kronoberg - lägsta siffran på åtta år

Växjö • Publicerad 5 april 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Lillian Petrovski

Under 2022 försörjdes 14 277 personer med sociala bidrag och ersättningar. Det motsvarar 12,8 procent av befolkningen i arbetsför ålder. Det är en minskning med 9 procent jämfört med 2021.

I hela Sverige så har antalet personer försörjda av bidrag och ersättningar stadigt minskat stadigt sedan 1990-talet, med undantag för enskilda år. Samma utveckling har man sett i Kronoberg, enligt statistik från SCB (Statistiska centralbyrån).

Statistik ersättningar bidrag Kronoberg
Statistik ersättningar bidrag KronobergFoto: SCB

– Vi ser en sådan utveckling även i Kronoberg. Antalet har minskat med 13 procent. Fjolårets nivå var den lägsta sedan åtminstone 2014, säger Johanna Frodell, utredare på SCB i ett pressmeddelande.

De sociala ersättningarna och bidragen består av sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, ersättning vid arbetslöshet, arbetsmarknadsåtgärder, ekonomiskt bistånd och etableringsersättning. Den största delen av bidragen i Kronoberg betalas ut genom arbetsmarknadsåtgärder.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.