Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Färre nyfödda i Växjö än på över tio år

Växjö • Publicerad 1 mars 2023
Växjö lasarett.
Växjö lasarett.Foto: Elvedin Basic

Totalt föddes det 1048 barn i Växjö under 2022, det är det lägsta noteringen sedan 2011. Växjö är dock inte ensamma med lågt antal nyfödda, det är en trend som återspeglas i nästan hela Sverige. Om man tittar historiskt så är det flera faktorer som har påverkat fruktsamheten i Sverige. Bland annat ekonomiska konjunkturer och förändringar i familjepolitiken. Men vad som var anledningen till 2022 års motsats till babyboom är svårt att säga, menar Lovisa Sköld, befolkningsstatistiker på SCB (Statistiska Centralbyrån).

– Det är svårt att säga exakt vilka faktorer som ligger bakom det minskade barnafödandet under 2022. Men vi ser att antalet födda barn per kvinna minskar bland både Sverigefödda och utrikesfödda kvinnor.

Annons

Trots att det fötts få barn så har Växjös invånarantal ökat med 1,2 procent, något som förklaras med inflyttning.

– Det är framför allt inflyttningen som gör att folkmängden i Växjö ökar jämfört med året innan. 6 072 personer flyttade dit under förra året, medan 5 312 flyttade därifrån. Trots de relativt låga födelsetalen var det fortfarande fler som föddes än som dog i kommunen, säger Lovisa Sköld.

Växjö är en av tre kommuner i länet där invånarantalet ökar istället för att minska. De andra två är Älmhult och Ljungby.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons