Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. Svenska

Feedaa Khalaf från Syrien är en framgångsrik kamphistoria

Feedaa Khalaf till Mosaik:
– Vi expanderar nu med TekniCare -företaget och öppnar i Storgatan 14.
– Jag ville komma in på arbetsmarknaden och förvärva språket genom övning och träffa människor.
– Det saknas förtroende för våra vetenskapliga och intellektuella förmågor Som invandrare, och det här är väldigt sorgligt.
Växjö • Publicerad 19 december 2021
Foto: Privat

Feedaa Khalaf lämnade Syrien 2016 och flyttade till Sverige för att fly från kriget och förstörelsen som har skett i Syrien under de senaste åren. Feedaa kom till Sverige för att bo med sin dotter och hans fru som föregick honom till Sverige, och han bär med sig krigets värk och dess smärtsamma minnen, förutom alla års erfarenhet han arbetade på en tv-station som sändare ingenjör och på direktsändning bilar också.

"Jag försökte jobba här som specialist, men sändningen blev till internet nu. Så när jag kom till Sverige var jag tvungen att börja om från början."

Annons

Dessutom arbetade Feedaa med underhåll av mobiltelefoner och datorer i sitt eget företag.

"Verksamheten växte tills kriget började och det ekonomiska läget började försämras." Enligt Feedaa.

- Jag kom till Sverige på vintern, så jag led mycket under mina första dagar i Sverige. Livet var väldigt svårt, jag kände främlingskap, migrationens grymhet och krigets grymhet som tvingade mig att lämna mitt land. Vinterns effekt var negativ på mitt psyke. Tomheten och tristessen fanns runt mig, speciellt för mig som brukade jobba från nio på morgonen till en mitt på natten, så jag insåg att allt jag gick igenom blev mitt förflutna och jag borde arbeta med att etablera mitt nya liv från repa. Säger Khalaf.

Varför började du inte lära dig språket som alla andra gör?

Jag ville komma in på arbetsmarknaden och förvärva språket. Jag började inte studera språket eftersom jag ville förvärva det och lära mig de termer som jag verkligen kommer att behöva inom mitt arbetsområde genom att arbeta och blanda med andra. För mitt mål är inte att få utbildning utan arbete, för att jag kan fortsätta utbildning när jag är redo för det och efter att jag har uppnått anmärkningsvärda framgångar med arbetet. När jag träffade handläggare på arbetsförmedling under etablerings stadiet. Jag bad henne om hjälp med att ta ett jobb direkt. Hon försökte hjälpa, men det var väldigt svårt. Jag var tvungen att gå en kurs i ett år och tre månaders praktik. Och det var svårt för mig att få praktik på ett av företagen, eftersom de inte hanteras personligen. Det går bättre med relationer, eller att rekommenderas av en specifik part. Så jag kunde få praktik med hjälp av min handläggare och institutet där jag studerade. Efter en och en halv månad av praktik fick jag en jobbkontakt. Men det finns ett problem som nästan alla människor som kommer till Sverige står inför är bristen på förtroende för våra vetenskapliga och intellektuella förmågor som invandrare, och detta är mycket sorgligt. Feedaa påpekar att det inte gick bra med honom under arbetet.

- Jag jobbade intensivt tills mina händer fick en nervös spasm på grund av arbetstrycket. Tyvärr mötte jag många utmaningar och trakasserier på jobbet och arbetsmiljön blev obekväm. Så jag var tvungen att lämna jobbet. När jag bestämde mig för att lämna jobbet hjälpte mig min vän Filip Smitz som var min arbetskamrat och vi blev vänner och vi bestämde oss för att öppna TekniCare-företaget. Han säger.

Vad är TekniCare?

Det är ett företag för underhåll och programmering av mobiltelefoner och datorer. Vi öppnade i december förra året. Vi expanderar nu och öppnar en tre gånger större butik på Storgatan 14, det samma butik för Hemtex tidigare. Detta är ett kvantsprång för oss, eftersom vi flyttar från en liten plats till en stor plats tre gånger på mindre än ett år. Vi skrev ett kontrakt med ett stort företag som säljer datorer, mobiltelefoner och elektroniska enheter, så vi behöver en större plats för det nya arbetet, och vi behöver också nya medarbetare. Vi fick också en licens från Apple för att underhålla Apples mobiltelefoner med originaldelar. Så vi genomgick utbildningskurser av Apple och fick certifikat för att få denna licens. Vi arbetar nu med att förbereda platsen och öppningen kommer att vara i början av november. Även om vi är ett nystartat företag fick vi en licens från Apple, och vi började ta byråer från stora företag. Dessa företags förtroende för oss ger oss motivation att arbeta med dubbla ansträngningar.

Foto: Privat

Finns det en plan att expandera i framtiden?

Vi strävar efter att expandera ytterligare i framtiden och öppna butiker i hela Sverige. Jag strävar också efter att utvecklas inom mitt arbetsområde och utveckla mina färdigheter. Eftersom detta område accelererar snabbt, finns det varje sekund ny teknik och ny information. Därför måste vi hålla oss uppdaterade om all denna utveckling. Därför håller jag mig alltid uppdaterad och utvecklar mina färdigheter genom att titta på videor av proffs och läsa kontinuerligt inom mitt arbetsområde. En av de saker jag är stolt över är att vi kan fixa enheter som de flesta företag inte kan göra.

Annons

Du nämnde att du kämpade när du kom till Sverige och kände att du var tvungen att börja om från början, hur känner du nu när du når framgång på TekniCare?

Jag betalade priset för den framgång som jag nådde idag från mitt livs dagar och från min komfort. Jag är också tacksam över att ha en vän som Filip Smitz, som har fått lära mig svenska och har tålamod med mig för att få det att hända. Och han hjälpte mig att starta jobbet på TekniCare. Filip är en human och ärlig person som älskar andra. Han ger hjälp till andra, särskilt människor som har genomlevt svåra upplevelser.

Vad är ditt råd till dem som står inför utmaningarna i det nya samhället?

Lita först på dig själv. Ärlighet i arbetet och kärlek till yrket är nödvändig för framgång inom arbetsområdet. Skapa din möjlighet att lyckas i det nya samhället.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons