Annons
  1. العربية
  2. Svenska

Flera midsommarfiranden ställs in

Midsommarfirandet kommer inte bli som vanligt. På många ställen runt om i länet ställs traditionen med dans, lek och folkmusik in.
Kronoberg • Publicerad 17 juni 2020
.
.Foto: LENNART MÅNSSON

Efter en omtumlande vår är det många som har längtat efter sommaren. Sedan en tid tillbaka är det tillåtet att resa fritt i Sverige, men det är förmodligen i väldigt få städer och byar som det kommer att arrangeras något traditionellt midsommarfirande. Förbudet mot allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare gäller fortfarande och stoppar de flesta evenemang.

Midsommarfirandet på Evedal i Växjö, som brukar vara populärt, kommer inte att bli av.

Annons

– Nej det blir inget firande. Även om vi såklart hade velat arrangera något så vågar vi inte under rådande omständigheter. Det är bättre att ta det säkra före det osäkra så att vi inte lockar hit för många, säger Filip Holst på Evedals camping.

Blir det någon midsommarstång?

– Jag tror att vi skippar det. Vi kommer hålla lite aktiviteter för våra gäster men det blir ingen midsommarstång.

I Alvesta är det många som brukar dansa runt midsommarstången intill Riksdagsmannagården. Men inte heller där blir det något firande.

– På grund av rådande omständigheter blir det ingenting tyvärr. Det brukar vara många äldre också barnfamiljer som kommer så vi vågar inte, säger Lars-Thure Bünger, ordförande på Norra Allbo Hembygdsförening som brukar arrangera firandet.

Några lustiga små grodor kommer inte heller synas till vid Intaget i Lessebo kommun.

– Nej, det blir inget midsommarfirande, säger Bo Bergqvist på Lessebo Hembygdsförening.

Midsommarstången vid Intaget brukar till stora delar bestå av papper från pappersbruket. Men i år har det inte heller gått att samlas för att tillverka den.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons