Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Föräldrar bröt mot skolplikten – barn skickades utomlands i sex månader

Utbildningsnämnden beslutade att föräldrarna omedelbart skulle se till att deras barn infann sig på sin skola i Växjö. Men föräldrarna tog strid – barnet befinner sig utomlands för ett halvårs modersmålsundervisning.
Växjö • Publicerad 2 november 2023
Foto: Alexander Mahmoud

I början av september beslutade Växjös utbildningsnämnd att föräldrarna till en elev omedelbart skulle se till att denne infann sig på sin grundskola i kommunen.

Nämnden hänvisade till skolplikten och att vårdnadshavare har en skyldighet att se till att den uppfylls.

Annons

Bakgrunden i ärendet är att utbildningsförvaltningen fick kännedom om att eleven inte dök upp vid skolstarten i slutet av augusti och enligt skolans rektor hade föräldrarna uppgett att barnet befann sig utomlands för en sex månader lång modersmålsundervisning på en skola i det landet.

”Modersmålsundervisning utomlands är inget giltigt skäl för att frångå den svenska skolplikten”, skrev nämnden i sitt beslut.

Föräldrarna valde att överklaga ärendet till förvaltningsrätten i Växjö. De berättade för rätten att det var i deras barns ”bästa intresse” att fortsätta sin utbildning utomlands och att de även hade meddelat Skatteverket och Försäkringskassan om vistelsen.

Men domstolen instämmer nu i kommunens bedömning – deras barn har skolplikt i Sverige och genom utlandsvistelsen fullgörs inte skolgången.

Om föräldrarna inte rättar sig efter beslutet riskerar de att få betala vite.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons