Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Företag vill locka fler kvinnor till fordonsbranschen

Växjö • Publicerad 1 februari 2022
Mekaniker, genrebild från Bildbyrån.
Mekaniker, genrebild från Bildbyrån.Foto: KRISTER ANDERSSON

Utbildningsaktören Lernia satsar på att locka fler kvinnor till sin fordonsutbildning i Växjö och tolv andra svenska orter med start i höst. Projektet är en del av storsatsningen för att få in fler kvinnor i så kallade “tunga yrken”.

– Vi ser stora möjligheter i att fylla dessa kompetensluckor med grupper som vanligtvis inte söker sig till fordonsbranschen, och en sådan grupp är kvinnor. Plats finns och vi behöver kvinnors kompetens och perspektiv för att möta framtiden, säger Per-Olov Lindgren, branschansvarig för Lernias fordonsutbildningar i ett pressmeddelande.

Annons

Den 24 februari bjuder Lernia in till en inspirationsdag på fordonsutbildningen i Växjö, där kvinnor är särskilt välkomna. På plats kommer det finnas kvinnor i fordonsbranschen som berättar om sina karriärer så väl som lokala arbetsgivare.

– Kvinnor klarar fordonsjobben minst lika bra som männen trots myter och fördomar om att det skulle vara för fysiskt ansträngande, därför är det så viktigt med initiativ från branschen som öppnar dörren och välkomnar kvinnor som är intresserade, säger Johanna Linder från Transportföretagen som driver jämställdhetsprojektet Framfart.

Pandemin har inneburit en snabb ökning av arbetslösa i Sverige samtidigt som vägen till jobb via arbetsmarknadsutbildningar har visat sig vara effektiv. En studie från Malmö visar att unga som läst yrkesprogram på gymnasiet hade högre inkomster än sina jämnåriga och större sannolikhet att ha ett jobb vid 26 års ålder.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons