Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Företagare lurades på miljonbelopp – hälften hamnade hos 19-åring i Växjö

De två företagarna lurades på en dryg miljon vid telefonbedrägeriena.
Nära hälften av pengarna hamnade på ett bankkonto som tillhör en 19-åring i Växjö. Han ”reflekterade aldrig” över det stora beloppet – nu åtalas han för grovt penningtvättsbrott.
Växjö • Publicerad 4 februari 2023
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

Två män som driver företag i Stockholm respektive Helsingborg blev i januari i fjol utsatta för bedrägerier. Båda företagarna har uppgett för polisen att de blev uppringda av en kvinna som sa sig representera deras bank. Enligt kvinnan hade olovliga överföringar upptäckts på företagskontona och bägge männen lurades att legitimera sig med bank-id för att få hjälp att spärra sina konton.

När företagarna använde sina bank-id lyckades bedragarna skapa nya bank-id:n i deras namn och kort därefter gjordes stora uttag från båda kontona. Mannen i Helsingborg blev av med cirka en miljon, men hans bank lyckades stoppa 300 000 kronor från att föras vidare. Stockholmsföretagaren förlorade cirka en kvarts miljon.

Annons

Polisen lyckades spåra pengarna till flera olika konton och man upptäckte att en 19-årig man i Växjö – samma dag som bedrägerierna inträffade – hade tagit emot 400 000 av brottspengarna på sitt bankkonto.

Polisen kunde se att han direkt efter insättningarna förde över merparten av pengarna till andra bankkonton och e-handelsplatser för kryptovaluta.

Nu åtalas 19-åringen vid Växjö tingsrätt misstänkt för ett fall av grovt penningtvättsbrott och ett fall av penningtvättsbrott av normalgraden.

Enligt åklagaren har 19-åringen ställt sitt bankkonto till förfogande och gjort överföringar ”i syfte att dölja att pengarna härrör från brott”.

Den unge mannen har i förhör nekat till att ha gjort något brottsligt och uppgett sig vara helt ovetande om att de 400 000 kronor kom in på hans konto. Han sa till poliserna att han aldrig reflekterade över den stora summan på hans lönekonto, där han vanligtvis brukade ha 200 kronor.

De drabbade företagarna yrkar vid den kommande rättegången i Växjö tingsrätt att 19-åringen ska betala totalt cirka 350 000 kronor i skadestånd.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons