Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Första fallet av apkoppor har konstaterats i Kronobergs län

WHO klassade under helgen apkoppor som en global hälsokris och i Sverige har närmare 80 fall konstaterats sedan smittan började spridas i våras. Nu har ett fall upptäckts i Kronobergs län.
Kronobergs • Publicerad 25 juli 2022
Region Kronoberg, arkivbild.
Region Kronoberg, arkivbild.Foto: Elvedin Basic

Ett fall av sjukdomen apkoppor har konstaterats i Kronobergs län.

– Det stämmer att vi har ett fall av apkoppor. Den drabbade personen ska i nuläget inte behöva sjukhusvård och blev troligtvis smittad utomlands, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare i Kronobergs län.

Annons

Symtom på apkoppor är bland annat blåsor eller sår på kroppen eller ansiktet. Den smittade kan också få feber och ont i huvudet och i musklerna.

– För att bli smittad krävs väldigt nära kontakt. Fysiska sexuella kontakter, eller andra nära hudkontakter med en smittsam person, utgör en särskilt hög risk. Det är viktigt att tänka på att kondom kan skydda till viss del men att man kan bli smittad genom nära kontakt med en smittad persons sår och blåsor, säger Christian Blomkvist.

EU-kommisionen har nyligen godkänt ett vaccin som skydd mot sjukdomen. Enligt Christian Blomkvist har bland annat Region Stockholm beställt doser som kan komma i veckan. Region Kronoberg har också fyllt i de papper som krävs för att få ta del av vaccinet som också väntas komma inom en vecka eller två.

– Vi kommer troligtvis inte att vaccinera i förebyggande syfte. Det handlar snarare om att vi genom smittspårning ska kunna vaccinera den som kan ha kommit i kontakt med smittan.

Här saknas innehåll

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons