Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Första spadtaget för mångmiljonbygget i Växjö

Växjö • Publicerad 2 september 2021
Så här ser skissen över den nya bussdepån ut.
Så här ser skissen över den nya bussdepån ut.Foto: Region Kronoberg

Under onsdagen startade bygget av Region Kronobergs nya elbussdepå, som blir på ungefär 4 000 kvadratmeter, på Norremark i Växjö.

Anläggningen väntas stå klar 2023 och ha plats för 60 bussar. Det finns kapacitet för att expandera till 80 bussar och tillhörande personal.

Annons

Det kommer att finnas verkstadshall, tvätthall, lackeringsbox och stora utrymmen för personalrum och administrativa utrymmen i depå. Det handlar om bygg- och markinvesteringar på 213 miljoner kronor för depån.

– När depån är färdig kommer det vara en av Sveriges största och modernaste elbussdepåer. Det är ju även ett speciellt projekt inom hållbarhetssegmentet där bland annat solceller ska bidra med elförsörjning, regnvatten samlas in och tegel återanvänds, säger Mikael Johansson.

Ungefär tio procent av det totala elbehovet på depån beräknas kunna täckas med hjälp av solceller. Dessutom kommer regnvatten att samlas in, renas och återanvändas till att tvätta bussarna.

I juni 2023 bytts alla bussar ut och i Växjö stadstrafik lanseras elbussar.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons