Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Från särskoleelev till vd – Eniros Hosni på besök i Växjö

Från att ha kommit till Sverige som flykting, blivit placerad i särskola och drabbad av mobbning reste sig Hosni Teque-Omeirat och är i dag vd för börsnoterade Eniro. I veckan var han på besök i Växjö.
– Jag vill inspirera andra till att lyckas, säger han.
Växjö • Publicerad 21 maj 2023
Eniros vd Hosni Teque-Omeirat är på genomresa i Sverige för att träffa sina anställda och nya kunder. Bland annat i Växjö där företaget har ett kontor med cirka 50 anställda.
Eniros vd Hosni Teque-Omeirat är på genomresa i Sverige för att träffa sina anställda och nya kunder. Bland annat i Växjö där företaget har ett kontor med cirka 50 anställda.Foto: Calle Rydqvist

I sin mörkblåa kostym och portfölj traskar Hosni Teque-Omeirat in i Linnéparken och presenterar sig. Han är positivt överraskad över att det är så rent i Växjö och att arkitekturen verkar vara avslappnad.

Efter ett par bildtagningar i den grönbruna allén sitter vi framför den stora scenen där Allsången brukar höras på sommaren.

Annons

För ett år sedan blev Hosni Teque-Omeirat vd för börsnoterade Eniro. Ett företag som hjälper andra med marknadsföring och som driver en gulasidorna-tjänst på nätet. Företaget har 50 000 småföretagare som kunder och ett av flera kontor i Norden är placerade i Växjö.

– Det ligger nära till hands att vara i Växjö för att staden historiskt sett har legat Eniro varmt om hjärtat. Vi har säkert ett 50-talet anställda i Växjö och ett av de största kontoren i Norden ligger just här, säger Hosni som är ute på turné i Sverige för att träffa sina anställda och framtida kunder.

Hosni Teque-Omeirat har i flera medier berättat om sin resa från barndomen till där han är i dag. Bland annat i Nyhetsmorgon på TV4.
Hosni Teque-Omeirat har i flera medier berättat om sin resa från barndomen till där han är i dag. Bland annat i Nyhetsmorgon på TV4.Foto: Calle Rydqvist
Bakgrund

Hosni Teque-Omeirat

Ålder: 42

Från: Beirut, Libanon

Bor: Stockholm

Familj: Två barn och fru.

Intresse: Friluftsliv. Båtar. Skärgården. Fiske. Jobbet.

Yrke: Vd och koncernchef för Eniro.

Sedan han blev vd för Eniro har han blivit omskriven i flera medier. Inte bara för hans syn på hur Eniro ska förändras – utan främst för den resan han gått igenom för att komma dit han är i dag.

Sent på 1980-talet kom han som flykting från Libanon till Storfors i Värmland. Hosni Teque-Omeirat förklarar att han gjort tre generationers resa under en halv livstid.

– Farföräldrarna tog hand om överlevnaden, föräldrarna såg sedan till att vi hade tak över huvudet och deras barn har fått fokusera på personlig utveckling. Jag gick från att knappt överleva min egen barndom till att i dag vara vd för ett börsnoterat bolag i Stockholm, säger han och berättar om sin resa genom livet.

Hosni placerades bland nio-tioåringarna i trean när han egentligen var sju och borde ha börjat i första klass.
Hosni placerades bland nio-tioåringarna i trean när han egentligen var sju och borde ha börjat i första klass.Foto: Calle Rydqvist

Förutom att hans ålder fastställdes fel när han kom till Sverige fick han börja särklass i grundskola. Åren i skolan kantade av mobbing och rasism innan en lärare på gymnasiet först såg honom och ville hjälpa honom.

– En ingrediens för att vända på allt är att ha människor som jag kallar för krattare. Ett uttryck jag fått från polisen Nadim Ghazale. Det finns personer som krattar vägen för människor som är på botten och vill resa sig för att bli inkluderade i samhället, säger Hosni och förklarar att det varit viktigt i hans liv.

– Min granne Erik var vägen in för mig och min familj i det svenska samhället. Min lärare på gymnasiet är en annan, som valde att se mig och inte se det som stod om mig i rapporterna från tidigare skola.

Hosni Teque-Omeirat vill hjälpa andra som också går igenom tuffa perioder i sitt liv.
Hosni Teque-Omeirat vill hjälpa andra som också går igenom tuffa perioder i sitt liv.Foto: Calle Rydqvist

Hosni Teque-Omeirat är i dag 42 år och tacksam över sin uppväxt som kantats av motgångar. Han menar på att det har gett honom styrka.

– Hur jag ska vända på de dåliga eller svaga sidorna av mig har varit den största utmaningen i mitt liv. Det ligger i den bakgrund jag har med att ingen trodde på mig.

Annons

Nu vill han själv bli en krattare.

– Jag vill inspirera andra till att lyckas. Om jag har möjlighet att inspirera ett enda barn som har det jobbigt i skolan, att faktiskt tro på sig själv, så är allt detta värt det.

Fakta

Hosni ger tre tips på så blir du framgångsrik

1) Sätt dina mål och drömmar högt.

2) Tro aldrig någonsin att det är försent och ge aldrig upp.

3) Var snäll. Det ger så extremt mycket tillbaka.

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons