Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Fridans för alla värmer i vinterns kyla - ”Vi gör det för att känna oss fria”

Växjö • Publicerad 17 januari 2024
Fridans för alla.
Fridans för alla.Foto: Maha Nasser

Initiativet ”Fridans för alla” anordnar i samarbete med Studieförbundet NBV en gratis dansstudiocirkel varje vecka på IOGT-NTO huset på Vattentorget i Växjö. Där samlas människor som vill dansa fritt till olika typer av musik, inklusive västerländsk, afrikansk och arabisk musik.

– Vi var några vänner som började dansa tillsammans och sen ville vi att fler skulle vara med och då sa vi att vi gör en Facebookgrupp så att . vi kan nå ut. Då började vi kalla oss ”Fridans för alla”. Från och med januari har vi ett samarbete med studieförbundet NBV som står för lokalkostnaden och dansen blir en gratis studiecirkel där du är med så ofta du vill. Vi har en danslista som är en timme lång och så dansar man tillsammans precis hur man vill och hur mycket man vill. Det finns inga regler. Vi kör olika tider på måndagar och det sista dans tillfället blir 28 maj, säger Camilla Ryglert, cirkelledare.

Annons

Vad är målet med initiativet?

– Vi gör det för att känna oss fria. Man dansar lugnt, man dansar och slappnar av för att motverka stress. Sen har det ju blivit så att vi hjälps åt att göra den här listan. På så sätt blir musiken väldigt varierad. Den ser ju inte likadan ut när jag gör den som när någon yngre gjort den till exempel. Det blir ett utbyte av musikstilar, säger Camilla Ryglert och fortsätter:

– Det ger så mycket energi att dansa tillsammans. De flesta säger att de blir avslappnade eller glada av det. För ett år sen var vi kanske fyra personer per tillfälle, i tisdags förra veckan var vi 17 stycken.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons