Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Glädje på Växjörestaurangerna när restriktionerna lättas

Under tisdagen lättades flera restriktioner i Sverige. Bland annat får restauranger och barer ha öppet längre på kvällarna.
– Det innebär en större möjlighet att kunna överleva på egen hand, säger krögaren Toba Oguz.
Växjö • Publicerad 2 juni 2021
Restauranger och barer får ha öppet längre på kvällarna.
Restauranger och barer får ha öppet längre på kvällarna.Foto: ARNE FORSELL

Förra veckan meddelade regeringen att de lättar på coronarestriktionerna i en femstegsraket. Det första steget trädde i kraft under tisdagen, den 1 juni. Restauranger och barer tillåts servera alkohol till klockan 22.00 och ha öppet till klockan 22.30, vilket är två timmar längre än under våren.

– Nu kan vi ha två sittningar på helgerna, säger Toba Oguz, som är krögare på Texas Longhorn Växjö och Halmstad, Shady Burgers samt Pizza & Co. i Växjö.

Annons

Hur har det varit att stänga flera timmar innan planerat?

– Det har varit en ren och skär misär. Det är svårt att få ekonomin att gå ihop med reducerade öppettider, svårt att få ihop timmar till personal man inte kunde permittera och ännu svårare att få ut stöden från regeringen, säger han.

Under pandemin har Toba Oguz varit inblandad i två nyetableringar i Växjö centrum, både Shady Burgers och Pizza & Co.

– Vi hade en etableringsplan innan corona slog till igen och valde att följa den. Det har vart på gott och ont. Shady Burgers fick en kanonstart medans Pizza & Co. tyvärr inte lyfte lika snabbt. Men nu ser vi ljust på framtiden och planerar för en kanonsommar. Vi kommer köra mycket underhållning och feststämning på alla våra ställen och försöka ta igen förlorad tid, säger Toba Oguz.

De kommer även att rekrytera ny personal för att möta det uppdämda behovet av att gå ut, som många krögare tror finns.

Toba Oguz
Toba OguzFoto: Pressbild

I det första steget med att lätta restriktionerna har även regeln om att man måste sitta ensam om restaurangverksamheten inte har en egen entré tagits bort. Det innebär att man får sitta i sällskap om max fyra personer även vid köpcentrum och gallerior.

Det är en glädjande nyhet för Sushi Yama på Grand Samarkand som öppnade i Växjö i slutet av oktober förra året.

– Det är jättekul att kunna ta emot fler sittande gäster igen. Vi har märkt att intresset har varit stort redan idag, säger Alva Lindberg, ansvarig för restaurangen.

Sushi Yama har haft stort fokus på avhämtning men de lättade restriktionerna gör att de kan kombinera take away med gäster som äter på plats.

– Det har varit svårt när de bara har fått sitta en vid varje bord men folk har accepterat det. Det har varit ett väldigt stort intresse för Sushi Yama i Växjö ända sedan vi startade här och det är riktigt kul att se att många uppskattar det, säger Alva Lindberg.

Annons

Sushi Yama har under vintern och våren inte behövt permittera eller säga upp personal.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons