Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Haider Ali förbereder sig för att delta i konstutställning

Växjö • Publicerad 13 september 2023
Haider Ali.
Haider Ali.Foto: Maha Nasser

Konstnären Haider Ali förbereder sig för att delta i en konstutställning i Växjö i början av nästa år. Haidar arbetar för att förkroppsliga många konstnärliga koncept som bland annat speglar hans känslor. Han arbetar för att förkroppsliga innebörden av alienation, exil och att flytta mellan städer. Han försöker fånga meningen med tillvaron och dess relation till verkligheten där vi bor.

– Jag arbetar just nu med en målning med titeln ”Strange Between Two Cities”. Den här titeln är inspirerad av romanen ”A Tale Of Two Cities”. Målningen speglar en marginaliserad person i kanten av målningen, vars mun inte syns på bilden, och det betyder att han inte kan tala, bara hans ögon tittar och staden dyker upp bakom honom, säger Haider Ali och fortsätter:

Annons

– Detta intryck fick jag efter mitt senaste besök i Irak, när jag reste till Bagdad förra året och jag träffade mina vänner och släktingar. Där deltog jag i diverse aktiviteter, men jag kände mig främling. Den här målningen speglar vad jag känner i ett försök att svara på min fråga: Är jag en främling här eller där? Men jag känner mig som en främling överallt. Jag växte upp i Bagdad, som bär det kulturella och konstnärliga arvet. På grund av vissa omständigheter flyttade jag för att bo i en annan stad i Sverige, och denna geografiska flytt skapade ett slags alienation för mig. När vi tvingas migrera försöker vi skapa en imaginär miljö för platsen vi bor i. Jag vet inte om alla de som flyttade från sitt hem för att bo på andra platser upplevde den här känslan. Kanske beror det på graden av känslighet hos personen och hans inflytande på vad som händer runt omkring honom. Konstnärer i allmänhet tenderar att vara överkänsliga för tillvaron och den plats vi befinner oss på. Att ha detta till råga på de utmaningar vi står inför som invandrare, bland annat språk, integration, och hur man producerar vår kultur för att andra ska acceptera det är svårt.

Har du deltagit i några utställningar nyligen?

– Jag förbereder mig just nu för att delta i en utställning i februari nästa år, på Kaross galleri som snart öppnas. Förra året deltog jag också i en workshop och utställning för irakiska konstnärer bosatta i Europa och Amerika. Mitt deltagande var ett installationsarbete. Jag försökte genom det förkroppsliga en symbol för den irakiska civilisationen, ”Zagour”, som är en byggnad som liknar den egyptiska pyramiden, men det är inte en plats för begravning av kungen, utan snarare en plats för tillbedjan. Jag deltog även i år på Elin Wägners evenemang och skapade en konstbok som innehåller bilder på Elin Wägner i de olika skeden av hennes liv. Konstnären Remus Wilson och jag gjorde också installationen med titeln ”Väckarklockan”, som också är titeln på en av hennes romaner.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons