Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Hamdo Tro återupplivar krydd-försäljningen i Växjö

Växjö • Publicerad 14 juni 2023
Hamdo Tro
Hamdo TroFoto: Maha Nasser

Damas kryddbutik på Verkstadsgatan i Växjö är en butik, men för många är det mer av en marknad. Så fort du kommer in i butiken tar dofterna av kryddor och kaffe som fyller platsen dig på en resa där du finner dig själv vandrande på en av de populära marknaderna i arabländerna. Det är Hamdo Ahmad Tro som bestämde sig för att återuppliva sin kryddförsäljningsverksamhet och satsade på att sälja kryddor, nötter och kaffe. Hamdo Tro kom till Sverige 2012 och började med att investera i en livsmedelsbutik i Lammhult. Han nämnde att satsningen inte lyckades av flera anledningar varav den viktigaste var bristen på folk i Lammhult. För det andra hans egen brist på förståelse för det hur det är och fungerar i Sverige.

- Jag lärde mig lagarna och karaktären på investeringsverksamheten i Sverige. Jag försökte övervinna svårigheterna. Sedan öppnade jag butiken Damas 2019. Vi säljer kryddor, örter, nötter och kaffe. Det finns ett stort intresse för butiken, säger Hamdo Ahmad Tro, butiksägare.

Annons

Varför valde du att starta i kryddbutiken?

- Växjö hade inga specialiserade butiker som säljer kryddor och örter. Alla kryddorna är förpackade och inslagna och när kunden köper dem vet han eller hon inte deras smak förrän man köper dem. Därför låter min butik kunderna välja sina kryddor och identifiera dem genom deras lukt innan de köper. Några svenskar nämnde för mig att detta yrke fanns här i Sverige förut, men det försvann.

Varför tycker du att det är viktigt att det finns en kryddbutik i stan?

- Det är väldigt viktigt att återuppliva detta yrke eftersom det förbinder oss med historien. Kryddhandeln är urgammal och internationell. Det är också mycket viktigt att det finns en butik specialiserad på att sälja kryddor och örter. Det gör det enklare för kunder att enkelt hitta det de vill ha. I Syrien kallar vi den populära marknaden "Buzuriyya". Här kallar folk den här butik "Buzuriyeh", även om det är en butik så har den har fått marknadens namn. Det visar på vikten av att ha en sådan butiken för människor.

Förutom kryddor och nötter har Hamdo Tro nyligen börjat sälja traditionell syriansk mat, som makdous, oliver och pepparmelass.

- Det här gör att kunden kan handla och smaka på vår populära mat som vi älskar att äta till frukost och middag. Det finns en stor efterfrågan på dessa artiklar, säger Hamdo Tro.

Enligt Hamdo Tro vill han expandera. Han nämner att många kunder kommer från Kalmar och Jönköping som ber honom att öppna kryddbutiker även där.

- Det är svårt eftersom jag jobbar ensam med att sköta butiken och det är svårt att hantera mer än en butik i mer än en stad samtidigt, säger han.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons