Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Heider Alis nya utställning - ”Inkarnation”

Växjö • Publicerad 26 februari 2024
Konstnäraen Heider Ali.
Konstnäraen Heider Ali.Foto: Maha Nasser

Konstnären Heider Ali höll en konstutställning på Kaross galleri i centrala Växjö. Utställningen, som hette ”Inkarnation”, innehöll ett tjugotal målningar.

– Vanligtvis kretsar mina målningar kring ett specifikt koncept. Konceptet som denna utställning kretsar kring är Inkarnation. Detta ord har många betydelser. Men vad jag menar, genom mitt arbete med färg, massa, rymd och symboler, är sakers lösningar i en annan miljö. Målningen kom till mig spontant, i ett barns anda. Samtidigt har jag en plan och jag är utrustad med kunskap och verktyg. Det är detta som ger mig utrymme även när jag gör ett misstag på ytan av målningen, till exempel när färgen hamnar på en del av målningen som jag inte ville. Det begränsar inte mig, utan snarare blir det en del av målningens skönhet, säger Heider Ali.

Konstnäraen Heider Ali.
Konstnäraen Heider Ali.Foto: Maha Nasser
Annons

Varför valde du abstrakt konst?

– Faktum är att jag studerade många olika konstformer och jag brukade rita realistisk konst, men sedan upptäckte jag att hur noggranna vi än är i att gestalta verkligheten kommer kameran att komma närmare. Så jag tycker inte att realism är konstnärens roll. Konsten har blivit en vägvisare för samhället och politikerna, konstnären föregår händelseförloppet och hittar lösningar på de problem som samhället står inför. Därför måste konsten vårdas, spenderas på och läras ut till elever i skolor. Inte bara fin konst, utan alla typer av konst. Till exempel under krig och olyckor är det sista som försvarar samhället konst och litteratur. Genom den återställs samhället. Därför måste konsten spela sin roll i fredstid.

Tror du att artificiell intelligens kan eliminera konstnärens roll, bland annat genom sajter som säljer mycket vackra målningar skapade av artificiell intelligens?

– Jag tror inte det. För kunskap i sig betyder inte förmåga. Och artificiell intelligens har inga känslor. Den mänskliga förmågan är inte bara fylld av kunskap, utan också av den personliga subjektiva dimensionen.

Vad är ditt konstnärliga budskap?

– Den tid vi lever i är en något hård tid där mänskligheten plågas av krig, katastrofer och epidemier. Det vill jag visa på. Konstnärens roll här är att lägga handen på problemet och försöka hitta lösningar på de problem som samtida människor står inför. Tidens problem är att människor har börjat sträva bort från kunskap och hänfalla åt tillfälliga nöjen som de får genom sociala medier. Så vi kan se att den nuvarande generationen inte har tålamod att läsa en 50-sidig bok eller se en två timmar lång film. Även på universiteten har studenter börjat söka efter det som är lätt och bara ta bitar av vetenskapliga ämnen. De är beroende av teknik, men teknik är inte allt som finns i detta universum. Teknik är en av miljontals saker i universum, så budskapet jag vill förmedla är en påminnelse om detta.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons