Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Högt söktryck och många patienter på sjukhusen – tvingas gå upp i stabsläge

Sjukhusen i Växjö och Ljungby har ett ansträngt läge.
Nu ställs planerade operationer in och extra personal kallas in.
Regionen har gått upp i stabsläge inom sjukvården.
Växjö/Ljungby • Publicerad 20 december 2022
Akutmottagningen i Växjö har ett ansträngt läge just nu.
Akutmottagningen i Växjö har ett ansträngt läge just nu.Foto: Hilda Frankki

På grund av att det är ett väldigt stort inflöde av patienter på sjukhusen i Växjö och Ljungby går sjukvården nu upp i stabsläge i Region Kronoberg. Beslutet fattades efter att det kulminerat med patienter under natten. Samtidigt är sjukfrånvaron hög bland personalen.

– Det är både mycket patienter på akuten och vi har svårt att få hem patienter från vårdavdelningarna. Vi har också rätt mycket överbeläggningar, säger Niklas Silvert som är biträdande sjukhuschef.

Annons

Stabsläget innebär att ansvariga chefer och funktioner kommer ha täta möten för att se vad de kan göra åt det ansträngda läget. Redan klockan 13 på torsdagen samlas verksamhetscheferna för att se över sjukvården.

– Just nu har vi väldigt många sjuka patienter som behöver vård och som vi inte kan skicka hem för de behöver vara här. Det är risk att de som inte är prioriterade patienter får vänta länge på akutmottagningen.

Niklas Silvert är biträdande sjukhuschef i Region Kronoberg och ser allvarligt på stabsläget som aktiveras i länet.
Niklas Silvert är biträdande sjukhuschef i Region Kronoberg och ser allvarligt på stabsläget som aktiveras i länet.Foto: Anna Nordström

Men redan nu har åtgärder genomförts. Bland annat ställs planerade operationer in och endast akuta och cancersjuka patienter kommer opereras fram till måndag på bägge sjukhusen. Därefter fattas nytt beslut.

Även Barnakuten har ett högt tryck i och med RS-virus. Något Smålandsposten tidigare rapporterat om.

– Den samlade bilden är väldigt ansträngd, säger Niklas Silvert.

På Akutkliniken tittar cheferna nu på att ringa in extra personal för att täcka upp behovet. Där är också läkarsidan inblandad. Primärvården har också förstärkts genom att jourlinjen bemannat upp med extra resurs som kan bedöma patienter som kommer in på jourtid.

Enligt chefen för primärvården i Region Kronoberg kommer vårdcentralerna att prioritera akuta besök och infektioner i första hand. Det i sin tur kan leda till längre väntetider för patienter som har besvär som inte bedöms vara lika akuta.

Vet du mer? Tipsa reportern på elvedin.basic@smp.se

Här saknas innehåll

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons