Annons
  1. العربية
  2. Svenska
  3. English

Maha Nasser: Hur kom några julritualer till Sverige?

Maha Nasser
Växjö • Publicerad 25 december 2022
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Många i Sverige älskar att se snö falla på julafton. Snöfall är en del av julstämningen i Sverige. Vissa kanske är optimistiska om att se snö falla på julafton. För många lyser julstämningen upp och värmer vinterns mörka nätter. Men det är inte bara snöfallet som gör detta tillfälle speciellt, utan de ceremoniella ritualer och seder som utövas i julfirandet, som gör detta tillfälle unikt och värt att vänta på och förbereda sig för.

Sverige firar jul den 24 december. Detta firande är också en gammal tradition som går tillbaka till 1000-talet e.Kr., då människor vid den tiden firade årsdagen av Jesu Kristi födelse, förutom att de firade mitt i vintern. Det finns berättelser som nämnde att folk firade före kristendomens ankomst till Sverige, och syftet med firandet var att bryta ensamheten i vinterns mörker och värma dess kalla nätter och skänka glädje och njutning till folkets hjärtan. Tills de gamla sederna blandade sig med de ritualer som den kristna religionen kom med för att bilda de seder och ritualer för att fira jul som människor utövar idag. Det finns många ritualer och seder som vi utövar vid högtider och tillfällen, men vi vet ofta inte deras källa och varifrån dessa ritualer kom att bli en viktig del av våra festliga vanor. En av de vackra och särpräglade sederna i julfirandet är att dekorera gator och marknader med juldekorationer, tända hus med ljus, hänga ljusa stjärnor på fönstren. Förutom att äga en julgran, som är installerad i vardagsrummen i varje hus och är fullt dekorerad och upplyst. Där de små, glänsande stjärnorna hänger på den och olika typer av dekoration, var och en efter sin smak. Julgranen sätts även upp på viktiga och vitala platser i städer och köpcentra för att ge en speciell karaktär och en speciell festkänsla. Julgranen är en symbol för julen, och det är en viktig tradition i julfirandet, men var kom denna tradition till Sverige? Det sades att seden med julgranen kom till Sverige från Tyskland på artonhundratalet. Den första julgranen i Sverige dekorerades med ljus, högtidsgodis och frukt, och sedan ersattes dessa dekorationer med dekorationer för varje familj gjorda av papper och halm. Sedan blev julgransdekorationer tillgängliga i butiker i svenska storstäder på 1880-talet, eftersom de importerades från Tyskland.

Annons

En annan av de seder som praktiseras på julen också är vanan att utbyta presenter mellan familj, nära och kära, släktingar och vänner. Faktum är att jag älskar denna sed väldigt mycket och anser att den är speciell, eftersom den här seden skiljer julen från andra högtider som gör motstånd mot andra länder. Enligt berättelserna är seden att byta presenter i Sverige en gammal vana bland svenskarna redan innan julfirandet. Där bönder brukade skänka varandra hembakade kakor, antikviteter och handgjorda ljus. När vi pratar om presenter kommer vi att prata om en annan viktig symbol för julen, som är berättelsen om Santa Claus, vem som är Santa Claus och varför anses han vara en symbol och en viktig del av julens ritualer? Santa Claus är känd i Sverige som "Tomten " är den gamle mannen som måste klättra upp på hustaken på julafton för att ge presenter till barn. Enligt berättelserna är Santa Claus Sankt Nikolaus, som föddes år 270, i staden Petara, i provinsen Antalya, som tillhörde den asiatiska delen av Romarriket, till en rik kristen grekisk familj. Där Sankt Nikolaus bodde när han var åtta år gammal på ett barnhem på grund av hans föräldrars död i pestsjukdomen, och när han växte upp ärvde han en enorm förmögenhet från sina föräldrar, men han älskade livet i enkelhet väldigt mycket. Och Nicholas bestämde sig för att spendera den rikedomen på att hjälpa de fattiga, och han brukade gå på natten för att dela ut pengar och gåvor till de fattiga utan att folk visste vem som hjälpte dem. Men med tidens gång visste hela staden om personens personlighet som brukade hjälpa dem och ge dem gåvor och pengar för dem. Med tiden blev Santa Claus en symbol för godhet och givande. Några författare nämnde dock att historien om den svenska "Tomten" skiljer sig från historien om Santa Claus, och att "Tomten" inte är detsamma som den berömda Santa Claus. Det sades att berättelsen om "Tomten" är en förkristen berättelse av holländskt ursprung, och han är en dvärg som bodde på en bondgård och tog hand om bondens familj medan de sov, och att Tomten var generös och gav gåvor om gårdens folk behandlade honom snällt. Tomten är också en symbol för den förfäders ande som strövar omkring oss och skyddar oss. De nämnde också att förvirringen mellan Santa Claus och Tomten orsakas av kombinationen av lokala och utländska seder som gjorde Tomten till Santa Claus.

Faktum är att det finns många seder och ritualer som utövas av människor vid jul i Sverige, som kan vara lokala eller blandade med utländska traditioner. Vi kan inte nämna alla jultraditioner i den här artikeln, men vi kan säga att de flesta av dessa seder inte skiljer sig mycket från julens seder och ritualer i andra länder i världen. Det är värt att notera att firandet av julen, även om firandet av julen i första hand är ett religiöst tillfälle, vilket är firandet av Jesu Kristi födelse, nu när julfirandet har blivit mer av en social tradition än ett religiöst tillfälle.

Annons
Annons
Annons
Annons