Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Hyresvärd förlorar tvist om olagliga vattenpipskaféer i Växjö

Kommunen anser att fastighetsägaren måste agera mot de olagliga vattenpipskaféerna i Växjö.
Fastighetsägaren tycker att rökandet är hyresgästernas ansvar.
Nu ger domstolen kommunen rätt.
Växjö • Publicerad 30 augusti 2023
Genrebild på vattenpipa.
Genrebild på vattenpipa.

Smålandsposten rapporterade i fjol att en större fastighet på ett industriområde i Växjö hade väckt kommunens intresse. Hälsoskyddsinspektörer hade tillsammans med polisen inspekterat flera lokaler i byggnaden och kommit fram till att det pågick olaglig verksamhet, bland annat flera kaféer där det röks vattenpipa.

”På din fastighet finns flera vattenpipskaféer där det förekommer vattenpiprökning eller annan form av rökning”, skrev miljö- och hälsoskyddsnämnden i ett beslut som riktades till fastighetsbolaget som hyr ut lokalerna.

Annons

Vattenpipskaféerna är enligt kommunen olagliga eftersom ”rökning i alla dess former” – med ytterst få undantag – är förbjuden i lokaler där allmänheten har tillträde.

Kommunens beslut förenades med ett vite på 200 000 kronor som fastighetsägaren skulle betala varje gång som någon blev påkommen med att röka inne i byggnaden.

Men bolaget tog strid och överklagade till förvaltningsrätten i Växjö. Enligt bolaget har man ingen möjlighet att kontrollera att det inte röks i lokalerna och det borde i stället vara hyresgästernas ansvar att ”informera och tillrättavisa sina anställda, kunder, leverantörer, medlemmar eller gäster om förbudet”. Dessutom – menade bolaget – är vitet på 200 000 oskäligt högt.

Men det tycker inte förvaltningsrätten som bedömer att vitesbeloppet är väl avvägt. Domstolen konstaterar även att fastighetsbolaget visst har möjlighet att se till att det inte förekommer vattenpipskaféer i lokalerna genom att informera hyresgästerna och sätta upp skyltar om rökförbudet. Och om det inte efterlevs borde bolaget agera genom att säga upp hyresgästernas kontrakt.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons