GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. العربية

Jättebygge ska stoppa översvämningar av avloppsvatten till sjö i Växjö

Växjö • Publicerad 1 augusti 2022
Bilden är en arkivbild.
Bilden är en arkivbild.Foto: Olof Elfverson

Växjö kommun planerar att bygga ett utjämningsmagasin för att hantera flödena vid avloppsreningsverket Sundet i Växjö. I dagsläget har reningsverket kapacitetsbrist och när det regnar mycket svämmar det över. Då hamnar avloppsvatten i Norra Bergundasjön.

– Korta sommarregn tas upp mer av växtligheten men vinterregnen har en förmåga att leta sig ner i marken och tränga sig in i spillvattenledningarna. Vi jobbar mycket med att minska det ovidkommande vattnet genom att täta våra ledningar men vi ser ändå att det är stora volymer som letar sig in i ledningarna på olika sätt, säger Malin Engström, va-chef på Växjö kommun, till Smålandsposten.

Kostnaden för det nya bygget är beräknad till 69,5 miljoner kronor. Utjämningsmagasin kommer att placeras strax söder om reningsverket och bestå av ett betongmagasin på 7000 m3 och ett jordmagasin på 20 000 m3.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.