Annons
  1. Svenska
  2. العربية

JO kritiserar socialtjänsten i Växjö – efter fall om barnmisshandel

Växjö • Publicerad 24 november 2021
Arkivfoto. Bilden har ingenting med nyheten att göra.
Arkivfoto. Bilden har ingenting med nyheten att göra.Foto: Torun Börtz

Socialtjänsten i Växjö får kritik av Justitieombudsmannen för hanteringen av ett enskilt fall som rör barnmisshandel.

I somras förra året startade myndigheten en utredning om en barnfamilj efter en orosanmälan om våld mellan föräldrarna. Den anonyma anmälan antydde att barnen i tidigare utredningar hos socialtjänsten skulle ha berättat att de blivit misshandlade.

Annons

Något som visade sig vara felaktiga uppgifter. Barnen hade inte varit föremål för några tidigare utredningar och således inte heller lämnat några uppgifter om våld.

Föräldrarna har hävdat att utredningen, som lades ned när felet upptäcktes, inleddes på felaktig grund. Socialtjänsten har invänt att de är skyldiga att utreda när det finns uppgifter om våld i en barnfamilj.

JO bedömer att sådana misstag kan skada allmänhetens förtroende för socialtjänsten. De skriver vidare att den här typen av brister inte får förekomma vid socialtjänstens handläggning – därför förtjänar myndigheten kritik.

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons