Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Karl-Oskardagarna - den populäraste kulturella mötesplatsen i Kronoberg

Karl-Oskardagarna gav oss en möjlighet att presentera vår kultur. Det är ett viktigt evenemang som betyder mycket för oss, säger en festivaldeltagare.
Växjö • Publicerad 21 augusti 2023
Dans i stan.
Dans i stan.Foto: Maha Nasser

De årliga Karl-Oskardagarna är en av de största, viktigaste och mest populära festivalerna i såväl Växjö som Kronoberg. Karl-Oskardagarna hölls i år den 18 till 20 augusti, festivalen innehöll ett brett utbud av aktiviteter. Bland annat sång och musik, när Växjö stod värd för många artister. Utöver det var det tivoli, cirkus, marknadsstånd, sport- och kulturspel och många andra aktiviteter. Karl-Oskardagarna är den viktigaste kulturella mötesplatsen eftersom den ger en möjlighet för människor som kommer från olika kulturer att presentera sin kultur.

Uppträdande på speakers corner.
Uppträdande på speakers corner.Foto: Maha Nasser

Många företag tävlade också om besökarnas uppmärksamhet när de presenteradea sin verksamheter. Bland parterna som deltog i festivalen fanns Sensus, som deltog i många aktiviteter riktade till både vuxna och barn.

Annons

– Sensus deltar årligen i flera aktiviteter på denna festival. I fredags och lördags presenterade vi många aktiviteter, inklusive ansikts- och hennamålning för vuxna och barn. Vi har också erbjudit mat från olika kulturer såsom arabisk och afghansk mat, men även från andra kulturer. Det fanns också konstnärliga och rekreationsaktiviteter där syftet var att berika den kulturella mångfalden i samhället. Vi är en del av det här samhället, vi kommer från olika kulturer och det är bra att presentera de kulturer vi kom ifrån, säger Maha Ibrahim, aktivitetsledare på Sensus.

Dansklubben Swin höll i evenemang.
Dansklubben Swin höll i evenemang.Foto: Maha Nasser

Dansklubben swing höll konsert vid Växjösjön. De gav ett slags glädje och nöje med musiken den presenterade. Deras event gav också deltagarna möjlighet att prova olika danser.

– Idag presenterar vi klubbverksamhet. Det är jätteroligt att få möjligheten att vara här idag efter avbrottet på grund av pandemin. Vi deltog i Karl-Oskardagarna i flera år tidigare men vi blev avbrutna på grund av pandemin och detta är första gången vi är med efter pandemin. I dansklubben swing erbjuder vi kurser för många olika danser, bland annat bugg, fox, street hop, tango, samba, boogie woogie och många fler, säger Kenneth Welin från Dansklubben swing.

Spelning under Karl-Oskardagarna.
Spelning under Karl-Oskardagarna.Foto: Maha Nasser

Duon Ali Kassab och Nader Mukarker deltog i Karl-Oskardagarna under fredagen och lördagen med många låtar, vilket skapade en atmosfär av nöje och glädje för de närvarande och för de som älskar orientalisk musik.

– Konserten är sponsrad av Sensus och Växjö citysamverkan. Under konserten sjöng vi på arabiska med internationell musik. Detta är första gången vi deltar på Karl-Oskardagarna. Vi är glada över att ha möjlighet att delta i en så viktig festival. Utöver det så gav festivalen oss möjligheten att träffa våra fans i Kronoberg. Det är en möjlighet att introducera arabisk musik till det svenska samhället, säger både Ali och Nader.

Sammankomst vid Växjösjön.
Sammankomst vid Växjösjön.Foto: Maha Nasser

Mosaik träffade många av besökarna och frågade om deras intryck av festivalen och vad Karl-Oskardagarna betyder för dem.

– Vi är angelägna om att årligen komma och njuta av festivalen. Vi uppmuntrar människor som visar upp sin kultur genom att smaka på olika maträtter och lyssna på olika typer av musik. Mångfalden får oss att känna att vi alla är en familj och en känsla av tillhörighet. Festivalen tar nu fart och är väldigt populär, särskilt efter avbrottet på grund av pandemin. Det vackraste som händer på festivalen är spontana möten med vänner och bekanta. Att se ett stort antal människor njuta och vara glada gör i sin tur oss glada, säger makarna Samah Abdul Rahim och Munaf Al Sumari.

Uppträdande udner Karl-Oskardagarna.
Uppträdande udner Karl-Oskardagarna.Foto: Maha Nasser

– Karl-Oskardagarna betyder mycket för oss och det är en viktig festival speciellt eftersom den kommer i slutet av sommaren och låter människor njuta av sommaren till sista stund. Jag älskar musiken som spelas, jag älskar atmosfären, festligheterna, folkmassorna och människorna. Karl-Oskardagarna skapar liv och dynamik i Växjö, säger Ruba Yasin.

Ghassan Enad deltog i en ritaktivitet för barn och sa att festivalen är ett vackert tillfälle att motivera barn till att rita och måla.

– Barn tycker om att rita och färglägga. Jag tycker att det är viktigt att låta barn njuta av dessa aktiviteter vid sådana tillfällen.

Annons

Under festivalen vill en del visa sin kultur genom att presentera olika maträtter och det gjorde Batoul Alamir som alltid är mån om att delta i alla festivaler som äger rum i Växjö. Batoul säger att hon vill detla för att ge människor en möjlighet att smaka arabisk mat, att introducera sin kultur.

Bland de deltagare vi träffade var det många som uttryckte sin glädje över sitt deltagande i festivalen. En av de var Marwa Alasadi, som kom till Sverige för bara två år sedan och säger att hon älskar festivaler.

– Det här är andra året som jag deltar i Karl-Oskardagarna. Jag går även på festivaler i andra städer som Malmö. Jag går på festivaler för att mina barn ska få möjlighet att spela och delta i olika aktiviteter. En av mina döttrar har gjort ansiktsmålning. Jag gillar också att lyssna på olika typer av musik och smaka och olika typer av mat från olika kulturer, säger hon.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons